SIGURNOST DECE NA PRVOM MESTU: Australija zabranila pedofilima da putuju van zemlje
Foto: Profimedia

OSUĐENI NA JEDAN KONTINENT

SIGURNOST DECE NA PRVOM MESTU: Australija zabranila pedofilima da putuju van zemlje

Planeta -

Australijska vlada planira da zabrani osuđenim pedofilima da putuju van zemlje.

To je prvi takav potez čiji je cilj da se od eksploatacije zaštite deca iz jugoistočne Azije.

Kako se navodi, australijski pedofili poznati su po tome što odlaze na jeftine odmore na obližnja jugoistočna i pacifička ostrva, gde zlostavljaju decu, prenosi AP.

Ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop kazala je da bi oduzela pasoše pedofilima, kojih ima oko 20.000 registrovanih, a novi zakoni uskoro će se naći pred australijskim parlamentom. "U porastu je zabrinutost zajednice o seksualnoj eksploataciji ranjive dece, a ta zabrinutost zajednice je opravdana", rekla je Bišop novinarima i dodala da je samo u toku prošle prošle godine, oko 800 registrovanih pedofila putovalo u inostranstvo, a polovina njih je išla na destinacije na jugoistoku Azije. Prema njenim rečima, novi zakoni će od Australije napraviti svetskog lidera u zaštiti ugrožene dece u regionu od onoga što je nazvala "dečiji seks turizam". Ona je dodala i da vlade u azijsko-pacifičkom regionu žele da Australija učini više kako bi se zaustavili pedofili.

Australijski ministar pravde Majkl Kinan istakao je da ni jedna država nema zabranu te vrste i naglasio da će oko 2.500 novoosuđenih pedofila biti dodato u registar pedofila, kao i da će i oni ostati bez pasoša. POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je rekorder u dodeli odlikovanja, a nije Nikolić?

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track