HALO, OVDE DONALD: Tramp dao svetskim liderima svoj broj telefona i poručio zovite me
Foto: Profimedia

KOMUNIKATIVAN

HALO, OVDE DONALD: Tramp dao svetskim liderima svoj broj telefona i poručio zovite me

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp dao je broj svog mobilnog telefona svetskim liderima i rekao ima da ga direktno pozovu, što krši diplomatski protokol.

S druge strane, ono što je mnogo ozbiljnije od kršenja protokola je činjenica da je time Tramp napravio problem oko bezbednosti i tajnosti komunikacije prvog čoveka SAD, ocenjuje agencija AP.

Tramp je apelovao na lidere Kanade i Meksika da ga zovu direktno na mobilni, ali je samo kanadski premijer Džastin Trudo iskoristio njegovu ponudu, navode neimenovani zvaničnici američke administracije. Predsednik SAD razmenio je brojeve i s novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveli su francuski zvaničnici, ali nisu precizirali da li Makron planira da iskoristi otvorenu liniju s Trampom. Direktna komunikacija svetskih lidera mobilnim telefonima možda izgleda moderno, ali u diplomatskoj areni predstavlja kršenje diplomatskog protokola i otvara brojna bezbednosna pitanja, navodi AP. Stručnjaci upozoravaju da je Trampova komunikacija, bez korišćenja neke od sigurnih telefonskih linija Bele kuće, ugrožena i lako dostupna za špijuniranje.

"Ako razgovarate preko otvorene linije svako ko ima mogućnost da prati takvu komunikaciju, to će sasvim sigurno i učiniti", rekao je bivši savetnik Pentagona Derek Kolet.

(Kurir.rs/Beta/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track