(VIDEO) U IME OCA, SINA I SVETOGA ROBOKAPA: Pojavio se prvi robot sveštenik, vernici podeljenog mišljenja
Youtube printscreen, Foto: Printscreen YouTube

Programiran da blagosilja

(VIDEO) U IME OCA, SINA I SVETOGA ROBOKAPA: Pojavio se prvi robot sveštenik, vernici podeljenog mišljenja

Planeta -

U nemačkom gradu Vitenbergu, koji je proslavio Martina Lutera, došlo je do neviđenje inovacije. Naime, tamo se trenutno nalazi robot sveštenik koji snopom svetlosti automatski blagosilja vernike i to baš na 500. godišnjicu reformacije.

Tehnologija, odnosno nauka i religija nikada nisu bile u ljubavi, međutim vremena se menjaju, tako da i crkva danas mora da se koristi novim otkrićima kako bi ostala aktuelna.

Čini se da današnjoj tehnologiji ne mogu da odole ni vernici. U evanđelističkoj crkvi lansiran je jedinstveni robot pod nazivom BlessU-2 koji zrakovima svetlosti blagosilja vernike, a sastoji se od metalne kutije s tač-skrinom, glavom, digitalnim ustima i rukama. Vernicima poželi dobrodošlicu i upita ih kojim glasom želi da budu blagosloveni – muškim ili ženskim.

Korisnici zatim mogu da biraju vrstu blagoslova koju žele, a nakon toga sledi čitanje odlomaka iz Biblije uz svetlucanje robotovih ruku i izgovaranje poruke “Bog vas blagoslovio“.

Portparol crkve Sebastijan von Gehren izjavio je da je robot “eksperiment koji bi trebalo da podstakne raspravu jer jedna polovina ljudi misli da je super, dok druga ne može da zamisli blagoslov iz mašine“.

(Kurir.rs/The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track