(VIDEO) UŽIVO U LONDONU BROJE MRTVE: 7 mrtvih, 48 ranjenih! Policija uhapsila 12 ljudi
Foto: Reuters, Foto: Reuter

DAN POSLE

(VIDEO) UŽIVO U LONDONU BROJE MRTVE: 7 mrtvih, 48 ranjenih! Policija uhapsila 12 ljudi

Planeta -

U noćašnjim terorističkim napadima u centru Londona ubijeno je sedmoro ljudi, a 48 je povređeno.

17:42 - Nacionalna zdravstvena služba Engleske je saopštila da je od 48 ljudi, koliko je ranjeno u napadima koji su protekle noći izvedeni na Londonskom mostu i obližnjoj pijaci Borou, 21 osoba u kritičnom stanju.

17:35 - Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da su i državljani Kanade poginuli u noćašnjem terorističkom napadu u centru Londona, ali nije otkrio više detalja zbog poštovanja prema porodicama žrtava.

Državljani Nemačke povredjeni su u napadu u centru britanske prestonice, u kojem je poginulo sedam, a povredjeno 48 osoba, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

15:38 - Policija je danas iz stambenog bloka u Barkingu, u istočnom Londonu, izvela četiri žene, javlja Rojtersov fotoreporter sa lica mesta, nakon što je policija saopštila da je ukupno 12 osoba uhapšeno u toj četvrti u vezi sa napadom izvedenim protekle noći.

Četiri žene, čija su lica bila pokrivena dok su izlazile iz zgrade, policija je sprovela do dva policijska kombija i odvezla ih, navodi britanska agencija.

14:43 - Britanska policija je danas uhapsila 12 osoba, nakon što je preteresa stanova u Barkingu, istočnom delu Londona, javlja Skaj njuz.

Policija saopštava i da se nastavlja pretres velikog broja adresa u Barkingu i da istraga rapidno napreduje.

foto: Reuters

14:35 - Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud rekla je da nivo uzbune u zemlji neće biti povećavan jer policija ne veruje da ima još osumnjičenih na slobodi.

"Ne verujemo da postoji još elemenata ovog zločina", rekla je Rud.

Nivo uzbune je bio podignut na "kritičan" tokom nekoliko dana posle napada u Mančesteru 22. maja dok je policija tragala za saučesnicima bombaša.

Trenutno je nivo "ozbiljan", što znači da je novi napad veoma verovatan.

foto: Reuters

14:14 - Papa Franja pomolio se danas za žrtve napada u Londonu, tokom tradicionalne nedeljne mise kojom su obeleženi Duhovi.

Papa je u molitvi pozvao sveti duh da da mir celom svetu i zaleči rane od ratova i terorizma, koji je prošle noći u Londonu napao nevine žrtve.

foto: AP

13:22 - Napadači koji su u sinoćnjem napadu u Londonu usmrtili sedam i ranili 48 osoba, verovatno su bili "radikalni islamski teroristi", rekla je danas ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rud.

Rud je, kako se navodi, odbila da komentariše da li su počinioci napada bili poznati vlastima pre sinoćnjeg napada.

13:05 - Za sada nema informacija da među povređenima u napadu u Londonu ima državaljana Srbije, rekao je ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević.

"Mi smo od jutros u stalnom kontaktu sa britanskom policijom i oni su nam rekli da za sada nemaju informaciju da među povređenima ima srpskih državljana. Ambasada će nastaviti da prati situaciju", rekao je Pribićević.

foto: Reuters

12: 25 - Četiri osobe su uhapšene u policijskoj akciji u londonskom naselju Barking, prenose britanski mediji.

11:55 - Britanska premijerka Tereza Mej, obratila se javnosti ispred svog sedišta u Londonu.

Ona je navela da sve ove napade povezuje zla ideologija.

11:30 - Očevidac Mark Roberts, koji se našao na Londonskom mostu tokom sinoćnjeg napada u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, izjavio je da je delovalo kao da je kombi ciljao ljude na mostu.

"Izgledalo je kao da je ciljao grupe ljudi. Skamenio sam se jer nisam znao šta da uradim. Bilo je strašno. Razmišljao sam: Kuda da trčim kako bih pobegao?" rekao je 53-godišnji Roberts.

11:21 - Očevidac Džerard koji je svedočio sinoćnjem napadu u Londonu gde je ubijeno sedam osoba, a povređeno 48, rekao je da su napadači uzvikivali "Ovo je za Alaha".

"Trčali su i uzvikivali ''Ovo je za Alaha'. Izboli su jednu devojku možda 10 - 15 puta", rekao je Džerard, navodeći da je pokušao da ih spreči bacajući flaše, stolice i ostale predmete na njih.

11:00 - Broj poginulih u noćašnjim terorističkim napadima u centru Londona popeo se na sedam ljudi, pošto je jedna povređena osoba podlegla zadobijenim povredama, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći, jer je još nekoliko povređenih u kritičnom stanju.

Britanska policija je ranije saopštila da je najmanje šest ljudi ubijeno sinoć u napadu na Londonskom mostu, koji su izvele tri osobe ubijene potom u obračunu sa policajcima.

10:45 - Brojni svetski lideri uputili su poruke saučešća i podrške Ujedninjenom Kraljevstvu.

Između ostalog, poruku podrške uputio je i Donald Tramp, koji je dodao da je zabrana putovanja neophodna.

10:35 - Navedeno je da su napadači uleteli vozilom među pešake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borou. Prema navodima londonske Hitne službe, više od 50 ranjenih je primljeno u pet bolnica širom britanske prestonice, a lakše povređenima je pomoć pružena na licu mesta.

foto: Reuter

"Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagovali i sukobili se sa trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borou.

Na žalost, pored toga je preminulo još šest ljudi", kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rouli.

On je naveo da su "policajci upucali osumnjičene osam minuta nakon prvog primljenog poziva (za pomoć)", kao i da su "osumnjičeni nosili nešto nalik na prsluke s eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni".

foto: Reuter

Vlasti su putem Tvitera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi "pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezedni".

10: 15 - Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u delu grada Vokshol sa njima nije povezan.

Policija navodi da je u trećem incidentu reč o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

Oni su incident na Londonskom mostu, kao i ubadanje nožem koje se dogodilo na pijaci koja je poznata po noćnom životu, proglasili za terorizam.

09: 48 - BBC navodi da su pristalice Islamske države pozdravile noćašnje incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

09:30 - Premijerka Tereza Mej: Incident u Londonu potencijalni akt terorizma

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da se incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma.

"Nakon novih informacija dobijenih od policije i bezbednosnih zvaničnika, mogu da potvrdim da se užasni incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma", kazala je Mej, samo nešto više od četiri dana uoči izbora zakazanih za 8. jun.

foto: reuter

"Ovo je istraga koja se brzo kreće", dodala je Mej.

"Želim da izrazim ogromnu zahvalnost policiji i službama za hitne intervencije koje su na licu mesta. Naše misli su sa onima koji su se našli usred ovih užasnih dešavanja", rekla je britanska premijerka.

09:00 - Premijerka Tereza Mej sazvala je za danas hitnu sednicu kriznog štaba vlade a Konzervativna partija je obustavila predizbornu kampanju za izbore zakazane za 8. jun.

(Kurir.rs/ Agencije)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja