SUNOVRAT CRNOG ZLATA: Pad cene nafte zbog krize u Zalivu
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Nafta se vraća u zemlju

SUNOVRAT CRNOG ZLATA: Pad cene nafte zbog krize u Zalivu

Planeta -

Akcije na svetskim berzama danas su uglavnom u manjem padu, dok su cene nafte nestabilne posle novog spora u Persijskom zalivu.

Investitore na svetskim berzama ove nedelje tek čekaju dogadjaji koji bi mogli znatnije da pomere indekse - parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji i podaci o kineskom izvozu, navodi agencija Asošijeted pres.

Na kraju trgovanja je francuski indeks CAC 40 bio u padu od 0,7 odsto, a britanski FTSE 100 od 0,3 odsto. Berza u Frankfurtu je zatvorena zbog praznika. Na Vol stritu je trgovanje počelo slabije.

Indeks Dau Džons je u zanemarljivom porastu dok je indeks S&P 500 u zanemarljivom padu.

Azijske berze su trgovanje završile bez većih promena. Japanski indeks Nikei 225 jedva je u minusu, južnokorejski Kospi je pao 0,1 odsto, hongkonški Hang Seng 0,2 odsto, a šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto.

Glavni indeks katarske berze je u padu oko 7,3 odsto pošto su Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija, UAE i potom Jemen uveli sankcije Kataru zbog odnosa s Iranom i podrške islamističkim grupama.

S novom krizom u Persijskom zalivu cene nafte su porasle, ali su posle krenule na dole pa su sada u padu. Američka nafta je opala za jedan odsto na 47,2 dolara po barelu dok sirova nafta Brent košta 49,3 dolara po barelu posle pada od 1,3 odsto.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track