PROPUST: Policija kriva za pokolj u Londonu?
Foto: Reuters

OBAVEŠTAJCI BEZUSPEŠNO PRATILI KOLJAČE

PROPUST: Policija kriva za pokolj u Londonu?

Planeta -

Jeziv propust Dvojica od trojice napadača bila su odranije poznata policiji i službi MI5, ali agenti nisu uspeli da ih zaustave

LONDON - Britanska policija objavila je imena i fotografije dvojice od trojice napadača koji su u Londonu ubili sedam osoba.

Huram Šazam But (27) bio je britanski državljanin, poreklom Pakistanac, a policija i MI5 poveli su istragu o njemu pre dve godine, ali nisu došli do podataka da planira napad. Bio je oženjen i ima decu. S porodicom je nekoliko godina živeo u istočnom delu Londona. Bio je navijač Arsenala. Radio je u restoranu brze hrane KFC na jednoj stanici londonskog metroa. Bio je toliko radikalan da je na ulici vikao na muslimane koji nisu imali bradu, a brat mu radi u britanskoj vojsci!

foto: EPA

Slatkišima mamio decu

O Butu su mediji ranije pisali kao o teroristi sa nadimkom Abz. On je u poslednjih godinu dana najmanje u dva navrata ispitivan u policiji zbog širenja radikalnog islama. Telegraf je objavio video-snimak na kome Abz s nekoliko prijatelja širi zastavu Islamske države u Regentovom parku. On je nudeći slatkiše mamio decu da slušaju njegove propovedi. Prošle godine se pojavio čak i u dokumentarnom filmu o radikalnim islamistima koji je emitovan na TV stanici Čenel 4.

foto: EPA

O Rašidu Reduanu (30) britanski mediji imaju mnogo manje podataka: zna se da je radio kao kuvar, da se oženio u Škotskoj i da je živeo u Irskoj. Nije bio poznat tamošnjoj policiji.

foto: Reuters

Oproštajna zabava

Telegraf, pozivajući se na izvore bliske istrazi, tvrdi da su obaveštajne službe pratile napadače. Nekoliko dana pre napada jedan od njih je u dvorištu organizovao oproštajni roštilj.

Britanske bezbednosne službe našle su se na meti oštrih kritika građana i medija kad se saznalo da su teroristi odranije bili predmet njihove istrage, ali da tragedija nije sprečena.

foto: EPA

RAT Britanska premijerka Mej tvrdi

GUGL, TVITER I FEJS POMAŽU TERORISTE

Britanska premijerka Tereza Mej optužila je kompanije „Gugl“, „Tviter“ i „Fejsbuk“ da su saučesnici u terorističkim napadima tako što ekstremističkim stavovima koje zastupaju džihadisti pružaju bezbedan prostor za širenje propagande. „Gugl“ i „Tviter“ saopštili su da rade na poboljšanju tehnologije identifikovanja i uklanjanja terorističkih objava, dok je „Fejsbuk“ poručio da namerava da svoju platformu učini „neprijateljskim okruženjem za teroriste“. Mediji su objavili da je Islamska država koristila aplikaciju Telegram za razmenu poruka sa napadačima i tražila „ubijanje krstaških civila gaženjem vozilima“.

Bez milosti

PUCAJ DA UBIJEŠ!

Premijerka Tereza Mej rekla je da podržava taktiku „pucaj da ubiješ“, koju londonska policija koristi u slučaju terorističkog napada. Ona je navela da je policija spasla „nebrojeno života“ kada je ubila trojicu napadača u roku od osam minuta. Mejova je dodala da Britanija ima dovoljno resursa za borbu protiv terorizma.

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track