(VIDEO) SPREMA SE NAJKRVAVIJA BITKA U SIRIJI: Počinje napad na srce Islamske države
Foto Reuters, Foto: FOTO REUTER

Rat u Siriji

(VIDEO) SPREMA SE NAJKRVAVIJA BITKA U SIRIJI: Počinje napad na srce Islamske države

Planeta -

Sirijske paravojne jedinice koje imaju podršku SAD su objavile početak operacije oslobađanja Rake, neslužbene sirijske prestonice Islamske države (ID).

Napad na Raku stvoriće dodatni pritisak na samoprozvani kalifat a džihadističke grupe kojoj preti poraz u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu i koja se povlači širom Sirije, piše Hina.

Islamska država kontroliše grad od 2014. godine a UN su procenile da se tamo nalazi oko 200.000 ljudi.

Prema podacima koalicije koju predvodi SAD, tamo se nalazi i oko 3-4 hiljade boraca ID koji su se pripremili za planirani napad.

Kancelarija za ljudska prava UN tvrdi da su militanti ID civilima zabranili napuštanje gradova a džihadisti su u Raki uveli vrlo strogu interpretaciju islamskog zakona i sprovodili svakodnevna javna smaknuća, bičevanja i nasilna kažnjavanja za kršenje pravila.

Sjedinjene Američke Države izvele su seriju napada na položaje terorističke organizacije ID s brodova u istočnom delu Sredozemlja, saopštila je danas američka vojna mornarica.

„Šestog juna grupa na čelu s nosačem aviona ’Džordž Buš’ obnovila je napade u okviru operacije ’Nepokolebljiva odlučnost’ iz istočnog Sredozemlja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je grupa u Sredozemno more ušla 5. juna radi zaštite američke pete mornaričke flote.

Prema njegovim rečima, u borbenim dejstvima učestvuju helikopteri „apač“. Dejvis je naveo da marinci koriste 155-milimetarske haubice M777 kao podršku jurišnim jedinicama.

Od prošle je godine iz područja oko tog grada izbeglo je više desetina hiljada stanovnika.

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih paravojski, približavaju se Raki od pokretanja ofanzive na taj grad započete 2016. godine.

(Kurir.rs/Index/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track