IRAN UPOZORIO KURDISTAN DA NE MOŽE DA SE OTCEPI: Ako bude referenduma, biće problema
Foto AP, Foto: AP

Napeta situacija

IRAN UPOZORIO KURDISTAN DA NE MOŽE DA SE OTCEPI: Ako bude referenduma, biće problema

Planeta -

Iran se danas usprotivio najavljenom održavanju referenduma o nezavisnosti iračkog regiona Kurdistan, ističući da podržava teritorijalni integritet Iraka.

"Principijalni stav Irana je da podržava teritorijalni integritet Iraka", izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi.

Gasemi je istakao da je region Kurdistan "deo iračke republike" i da "jednostrane odluke donete van nacionalnog i pravnog okvira, posebno iračkog ustava... samo mogu izazvati nove probleme", preneo je AFP.

Predsedništvo autonomnog iračkog regiona Kurdistan objavilo je pre dva dana da će u septembru tamo biti održan referendum o državnosti, uprkos protivljenju Bagdada.

AFP navodi da irački Kurdi u najvećem broju podržavaju ideju nezavisne države, ali ocenjuje da bi glas "za" u septembru predstavljao tek početak spornog projekta koji bi se suočio sa velikim spoljnim i unutrašnjim izazovima.

"Referendum će biti održan 25. septembra 2017. Tog dana će se narod regiona Kurdistana, kao i oni koji žive u područjima oko kojih postoji spor, izjasniti da li prihvata nezavisnost", navodi se u saopštenju predsedništva ovog regiona koji se sastoji od tri pokrajine.

Odluka je doneta na sastanku kojem su prisustvovali kurdski lider Masud Barzani i predstavnici političkih stranaka iz regiona.

AFP podseća da irački Kurdistan već ima autonomnu regionalnu vladu i sopstvene bezbednosne službe.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track