STRUČNJACI ZA SAJBER SIGURNOST UPOZORAVAJU: 2017. je godina kada će internet pasti
Foto: Profimedia, Foto: profimedia

Zastrašujuće prognoze

STRUČNJACI ZA SAJBER SIGURNOST UPOZORAVAJU: 2017. je godina kada će internet pasti

Planeta -

Eksperti i analitičari najavili su još u decembru kako će 2017. godina biti prelazna i posebna. Ipak, jedno predviđanje iskočilo je iz mase: “sledeće godine će na 24 sata će pasti ceo internet”. Smelo predviđanje izneli su za Business Insider stručnjaci američke kompanije za sigurnost podataka LogRhythm.

“U 2017. godini, negde, nekad, doći će do žestokog napada. Ako internet padne, za sobom će povući finansijska tržišta”, izjavio je Džejms Karden,

stručnjak za internet sigurnost.

Da li je bio u pravu? Paa, da i ne. Uostalom, setite se Vonakraja... ako vam taj vid sajber terorizma nije bio zastrašujuć, onda ne znamo šta jeste.

Foto: Profimedia, foto: Profimedia

Napadnute su berze, velike medijske platforme, ali i obični ljudi, civili, kojima su kradene šifre, bankovni računi i celokupan identitet. Ovo više nije scenario najnovijeg holivudskog blokbastera, već stvarnost.

“Snaga uticaja počela je da se s mejnstrim medija prebacuje na druge kanale, a po mom mišljenju, glavne medijske kompanije jednostavno ne mogu sebi da priušte da se to dogodi. Nadalje, njihov odgovor na pretnju koju predstavlja širenje lažnih vesti biće pokušaj nametanja neke vrste medijske kontrole, s kojom će, vrlo verovatno, otići malo predaleko”, ocenio je Karden, referišući na pokušaje Fejsbuka. “Mislim da će hakeri, u ime zaštite slobode govora, uzvratiti rušenjem barem jednog ili dva medija”, zaključuje on.

Foto: Profimedia, foto: profimedia

Međutim, crne projekcije za 2017. ne staju samo na tome. Šef prodaje australijskog ogranka LogRhythma Sajmon Hau prognozira da će ransomver ove godine postati sve rasprostranjeniji problem, odnosno da će hakeri sve više iznuđivati novac od korisnika pametnih telefona.

“Hakeri će napadati korisnike zloćudnim sofverom koji njihove lične podatke pretvara u taoce. Recimo, napadači će pretiti slanjem ili brisanjem fotografija korisnika ako im vlasnik telefona ne plati otkupninu. Koliko biste platili za vraćanje fotografija?”, upozorio je Hau još prošle godine.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track