VAPAJ KATARSKOG KOMITETA ZA LJUDSKA PRAVA: Blokada Katara je gora nego Berlinski zid
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

kriza u zalivu

VAPAJ KATARSKOG KOMITETA ZA LJUDSKA PRAVA: Blokada Katara je gora nego Berlinski zid

Planeta -

Predsedavajući katarskog Komiteta za ljudska prava (NHRC) Ali Bin Samik al-Mari izjavio je da blokada Katra, koju sprovodi nekoliko arapskih zemalja predstavlja "kolektivnu kaznu".

Prekid diplomatskih odnosa, blokada iz vazduha, sa kopna i mora i restrikcije uvedene Kataru "gore su od Berlinskog zida", ocenio je predsedavajući NHRC, u intevjuu Al Džaziri.

Govoreći u Ženevi, Mari je pozvao Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija da osudi blokadu Katara, jer narušava prava više od 13.000 građana arapskih zemalja.

"Sve ove odluke predstavljaju povredu protiv prava porodica", rekao je Mari.

On je rekao da su zabeleženi i brojni slučajevi razdvajanja porodica čiji članovi imaju različita državljanstva i rekao da je to razdvajanje izazvalo "gore posledice od Berlinskog zida".

"Porodice su razdvojene. U jednom slučaju, jedan Saudijac je preminuo u Kataru. Saudijske vlasti su sprečile njegove sinove da prenesu njegovo telo kući, pa je Katar preuzeo odgovornost da ga sahrani", rekao je Mari i istakao da je "ovo kolektivna kazna" i da će blokada će uticati na hiljade ljudi.

Prema njegovim recima, blokada utiče i na ljude koji imaju pravo da rade u Kataru.

"Ako se blokada nastavi mi ćemo tražiti od Saveta za ljudska prava (OHĆR) da formira misiju da utvrdi činjenice i kršenja", rekao je Mari i dodao da će Katar tražiti i odštetu u skladu sa međunarodnim pravom.

On je, takođe, opisao situaciju u kojoj se nalaze studenti, koje ili pozivaju da se vrate iz Katara ili su prisiljeni da napuste univerzitete u zalivskim zemljama, zatraživši od OHĆR da "osudi blokade protiv katarskog naroda".

Mari je zatražio i da UN-ov komesar za ljudska prava formira delegaciju koja će posetiti Katar i razgovarati sa građanima pogođenim blokadom.

Podaci prikupljeni od Nacionalnog odbora za ljudska prava pokazuju da je blokadom pogođeno više od 11.000 građana Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina koji žive u Kataru, kao i gotovo 2.000 građana Katara koji žive u te tri zemlje.

Odbor je primio izveštaje o najmanje 764 kršenja ljudskih prava od početka blokade.

Primljeno je i 155 primedbi porodica čiji su članovi u braku sa državljanima zemalja koje su nametnule blokadu.

Odbor je istakao da je zabrana putovanja razdvojila porodice i poziva sve tri države na prekid blokade.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein optužuju Katar za podržavanje terorizma, što Katar odlučno odbacuje, navodi katarska televizija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track