PRVA ŽENA U SVEMIRU: Želela bih da letim na Mars, makar to bio put u jednom smeru
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Pionir

PRVA ŽENA U SVEMIRU: Želela bih da letim na Mars, makar to bio put u jednom smeru

Planeta -

Slavna Ruskinja Valentina Tereškova postala je prva žena koja je odletela u svemir 16. juna 1963. , pre tačno 54 godine. U vreme kada je poletela u letelici Vostok 6, njen kolega Valeri Bikovski bio je za komandama Vostoka 5, i još uvek se nalazio u Zemljinoj orbiti.

Dve letelice su imale različite orbite, ali su se u jednom momentu tokom leta našle na udaljenosti od oko pet kilometara jedna od druge, što je omogućilo ograničenu komunikaciju dvoje kosmonauta. Posle nešto manje od tri dana provedenih u svemiru, Vostok 6, kojim je upravljao autopilot, ponovo je ušao u atmosferu i Tereškova je se uspešno vratila na zemlju iskočivši padobranom na visini nešto većoj od šest kilometara.

Jurij Gagarin i Valentina Tereškova (Foto: Profimedia), foto: Profimedia

Ona je kao iskusan padobranac (prvi skok je imala sa 22 godine), bila idealan kandidat za ovu misiju. Tokom vremena provedenog u svemiru, Tereškova je za 71 sat leta obišla Zemlju impresivnih 48 puta, što je tada bilo bolje vreme od onoga koje je ostvario kombinovni tim američkih astronauta.

Foto: Profimedia, foto: Profimedia

Za svoje dostignuće Valentina Tereškova je nagrađena Ordenom Lenjina, a 1964. godine i zlatnom medaljom Britanskog interplanetranog udruženja. Tereškova je 2015. godine otkrila da su sovjetske vlasti smatrale da je dalje slanje žena u svemir previše opasno, zbog čega je pisala Centralnom komitetu komunističke partije SSSR-a ulažući svoj protest.

"Na Zemlji, muškarci i žene su izloženi istim rizicima. Zašto tako ne bi bilo i u svemiru. Pripremali smo se za još jedan ženski let, kada je glavni rukovodilac svemirskog programa Sergej Koroljev doneo odluku da više ne želi da rizikuje živote žena, zato što je jedna od članica posade imala porodicu", izjavila je Tereškova za BBC. Trebalo je da pođe 19 godina dok sledeća Ruskinja nije ponovo poletela u svemir.

Kada se, na svoj 70. rođendan, srela sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekla mu je da bi volela da odleti na Mars, čak i ako bi to bio put u jednom smeru. Valentina Tereškova danas ima 80 godina i deputat je Donjeg doma ruske Dume.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track