ZAOŠTRAVA SE U SIRIJI: Amerikanci sklanjaju svoje avione, nakon varnica sa Rusijom
Foto EPA, Foto: Foto EPA

Sukob tinja

ZAOŠTRAVA SE U SIRIJI: Amerikanci sklanjaju svoje avione, nakon varnica sa Rusijom

Planeta -

Koalicija koju predvode SAD nakon niza incidenata odlučila je da premesti svoje avione u Siriji, rekao je predstavnik koalicije.

„Zbog nedavnih sukoba, uključujući i one sa snagama koje podržavaju sirijski režim i ruske oružane snage, preduzeli smo razumne mere da promenimo lokaciju aviona u Siriji, da bismo nastavili da se borimo protiv ID obezbeđujući svoje timove“, izjavio je on za Sputnjik.

Koalicija predvođena SAD nekoliko puta je kontaktirala sa ruskom vojskom specijalnim kanalima u nedelju, rekao je portparol koalicije.

„Koalicija je juče komunicirala sa Rusima nekoliko puta i uvek je na raspolaganju za akcije na sprečavanju sukoba kako bi se osigurala bezbednost letačke posade i operacija koalicije“, rekao je on.

On je dodao da je „specijalni kanal sa Rusijom već dokazao svoju efikasnost“.

Avijacija koalicije koju predvode SAD za borbu protiv DAEŠ-a pogodila je sirijski avion Su-22 u provinciji Raka nakon što je on navodno bacio bombu u blizini položaja Sirijskih demokratskih snaga (osnovu snaga čine jedinice sirijskih Kurda), saopštili su ranije u koaliciji. Damask je izjavio da je avion sirijskih vazduhoplovnih snaga izvršavao zadatak protiv ID.

Nakon toga, Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da će od sada, u regionima gde ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije, svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije smatrati vazdušnom metom. Rusko Ministarstvo odbrane od 19. juna takođe prekida saradnju sa SAD u okviru memoranduma o prevenciji incidenata na nebu iznad Sirije.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track