(VIDEO) GRČKA PARALISANA ZBOG SMEĆA: Đubretari u štrajku, evo šta da očekujete ako prolazite tuda!
Foto: EPA, Foto: EPA

HAOS U ATINI

(VIDEO) GRČKA PARALISANA ZBOG SMEĆA: Đubretari u štrajku, evo šta da očekujete ako prolazite tuda!

Planeta -

Hiljade zaposlenih u grčkim javnim preduzećima gradske čistoće marširalo je danas u Atini zahtevajući bolji radni status, što je najnoviji u nizu protesta koji je sprečio odnošenje smeća u većim gradovima.

Vlasti su saopštile da je u demonstracijama učestvovalo oko 5.000 ljudi.

Učesnici protesta su se na kratko sukobili sa policijom, koja je koristila suzavac kako bi sprečila njihov ulazak u kompleks parlamenta. Nema izveštaja o eventualno povređenima ili uhapšenima.

Neki od demonstranata su ranije istovarili smeće ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predstavnici sindikata traže od levičarske vlade u Atini da zaposleni čiji su ugovori o radu na određeno vreme istekli ili su pred isticanjem, dobiju stalni državni posao s punim radnim vremenom.

foto: EPA

Visoki sud je presudio da je neustavan pokušaj vlade da produži ugovore zaposlenih u komunalnim preduzećima gradske čistoće, a vladini zvaničnici kažu da traže alternativno rešenje.

Članovi sindikata već danima sprečavaju odnošenje smeća širom zemlje, a opštinske vlasti u Atini i drugim većim gradovima zamolile su javnost da kese sa otpacima drže u svojim domovima.

Grčka je, shodno sporazumima o dobijanju spasilačkih paketa međunarodne finansijske pomoći, bila primorana u proteklih sedam godina da drastično smanji javnu potrošnju i redukuje zapošljavanje.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track