ŽIVOT PO METUZALEMU: Ovo su najdugovečnije nacije na planeti
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Pitaće vas starost...

ŽIVOT PO METUZALEMU: Ovo su najdugovečnije nacije na planeti

Planeta -

Svetski ekonomski forum nedavno je objavio rezultate istraživanja u vezi zemljama čiji stanovnici imaju najduži očekivani životni vek.

Najduže se živi u razvijenijim zemljama, gde je bolji zdravstveni sistem, ali i kvalitetnija ishrana, što i nije neko iznenađenje. Uprkos tome, u pojedinim zemljama je zbog sve veće zastupljenosti mentalnih oboljenja i pojačane stope saoubistava očekivani životni vek kraći.

Pogledajte listu najdugovečnijih nacija sveta: 13. Švedska - 82 godine Dobar kvalitet vode doprinosi dužem životnom veku. 12. Island - 82.1 godina Prema nutricionistima, na čitavom svetu, Islanđani se najbolje hrane. Njihova način ishrane smanjuje rizik od dijabetesa i problema sa srcem. 11. Južna Koreja - 82.2 godine Poboljšanje u poljoprivredi je dovelo do povećanja očekivanog životnog veka, ali je zagađenje još veliki problem u ovoj zemlji. 10. Luksemburg - 82.2 godine Ova zemlja mali broj stanovnika, a visok BDP, što znači dobru ishranu i odličan zdravstveni sistem. 9. Izrael - 82.2 godine Muškarci u Izraelu, u poređenju s ostalim zemljama, žive najduže na svetu. 8. Australija - 82.3 godine Zdraviji način života i poboljšana zdravstvena zaštita povećala je i očekivani životni vek. 7. Francuska - 82.4 godine Francuska ima jednu od najnižih stopa gojaznosti, što doprinosi i dugom životu. 6. Singapur - 82.6 godina U poslednjih 30 godina, očekivani životni vek povećan je zahvaljujući visokom nivou preventive i poboljšanja u zdravstvu. 5. Italija - 82.7 godina U Italiji gotovo nema siromaštva, a ekonomski faktor znači da većina populacije može da jede svežu i zdravu hranu, što je obično luksuz za siromašne. 4. Švajcarska - 82.8 godina Dobra ishrana i zdravstvo su glavni faktori dugog života u ovoj zemlji. 3. Španija - 83.1 godina Mediteranska ishrana. Sveže povrće, riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi zaslužni su za dug život stanovnika ove zemlje. 2. Japan - 83.6 godina Japan je pre tri godine pao na drugo mesto zbog rastućeg broja samoubistava ženske populacije. Očekivani životni vek je i dalje visok zbog zdrave ishrane. 1. Hong Kong - 84 godine Tai či pomaže Kinezima da ostanu aktivni i u dubokoj starosti. Hrana spremljena na pari i ispijanje čaja takođe su smestili Hong Kong na prvo mesto ove liste.

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track