ČELIČNA DANKINJA RAZBIJA GIGANTE: Ova žena je odrala Gugl za 2,4 milijarde evra
Foto: Reuters

BESKOMPROMISNA

ČELIČNA DANKINJA RAZBIJA GIGANTE: Ova žena je odrala Gugl za 2,4 milijarde evra

Planeta -

"U Evropi kompanije moraju da poštuju pravila konkurentnosti bez obzira na to da li su evropske ili ne. Ono što je Gugl uradio je nezakonito po pravilima EU", odrezala je Margret Vestager, komesarka Evropske unije za konkurenciju, odbacujući optužbe da vodi krstaški rat protiv američkih kompanija pošto je odrapila američki internet gigant "Gugl" za 2,4 milijarde evra kazne.

"Gugl" dominira među internet pretraživačima i mora da preduzme korake kako ne bi zagušio druge pretraživače, kaže Vestagerova. Ako ste gigant, imate dodatnu odgovornost, dodaje ona.

Za "Gugl" je 2,5 milijardi evra sitniš - ta kompanija zaradi 90 milijardi dolara godišnje, ali posle ove odluke akcije "Gugla" su u padu; samo u utorak su opale 2-5 odsto. Američka firma ima 90 dana na raspolaganju da se žali.

Za Vestagerovu nema povlašćenih. Postala je megapoznata prošle godine, kad je objavila da američki kompjuterski mogul "Epl" mora da uplati 13 milijardi evra u budžet Irske na ime neplaćenih poreza. Pre te odluke kod nje je banuo šef "Epla" Tim Kuk, održao joj gromoglasnu banku o korporativnom oporezivanu i zapretio joj. Vestagerova je ne nekoliko meseci odložila odluku i mnogi su mislili da je to zato što se uplašila, ali onda se pojavila i rekla da "Epl" mora da plati.

foto: Reuters

Tim Kuk je doleteo preko Atlantika da je zaplaši, ali nije uspeo

"Države članice ne mogu dati poreske olakšice izabranim firmama. To je nezakonito po pravilima EU o državnim beneficijama", jednostavno je objasnila i stavila tačku na "Eplov" aranžman da u Irskoj plaća porez po stopi od samo 1 odsto.

Vestagerova vodi ofanzivu Evropske komisije protiv multinacionalnih i drugih megakompanije koje na razne načine pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza u državama članicama EU. "Epl", "Gugl", "Starbaks", "Amazon", "Gasprom", "Fijat", "Kipar ervejz"" - samo su neki giganti na koje se okomila.

foto: EPA/THOMAS LEKFELDT

Magret Vestager je proletos napunila 49 godina, a politikom se bavi otkako je postala punoletna. Bila je predsednik Danske socijal-liberalne partije, čiji je član otkako se bavi politikom, bila je ministarka obrazovanja, policije i ekonomije, kao i zamenica premijerke. Ipak, ima vremena i za privatni život, u čemu joj, ruku na srce, pomažu danski način života i prilike. Udata je za profesora matematike i filozofije, ima tri ćerke, a kad ne juri alave međunarodne gigante, voli da kuva i pleše.

(Kurir.rs/Njujork tajms)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track