OŠTRI REZOVI FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Makron želi sa smanji broj poslanika za trećinu
Foto: Reuters

efikasno

OŠTRI REZOVI FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Makron želi sa smanji broj poslanika za trećinu

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je da smanji broj poslanika za trećinu, izveštava AFP. Govoreći u ponedeljak u Versajskoj palati, Emanuel Makron je da se broj poslanika i senatora (577 i 348) smanji za jednu trećinu. Predsednik je takođe rekao da želi da ubrza donošenje zakona kako bi se proces bolje prilagodio društvu koje se brzo menja. Makron je dodao da želi da pojednostavi i ubrza proces glasanja u oba doma, Senatu i Narodnoj skupštini.

Makron je najavio da će "ove jeseni" ukinuti vanredno stanje uvedeno u toj zemlji nakon džihadističkih napada u Parizu u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, prenosi AFP.

"Ponovo ću vratiti slobode francuskom narodu ukidanjem vanrednog stanja ove jeseni, zato što su ove slobode preduslov postojanja snažne demokratije", rekao je Makron.

Rojters prenosi da je Makron u ovom obraćanju takođe izjavio da će omogućiti direktno izjašnjavanje birača putem referenduma ukoliko parlament ne bude dovoljno brzo glasao o važnim institucionalnim refermama.

"Želim da sve duboke reforme koje su ozbiljno potrebne našim institucijama budu gotove u roku od godinu dana. Ove reforme će ići u parlament, ali, ukoliko bude potrebno, daću ih na izjašnjavanje biračima putem referenduma", poručio je Makron.

On je u govoru u Versajskoj palati prethodno kazao da je nakon pobede njegove centrističke stranke "Republika u pokretu" Francuska spremna da krene "radikalno novim putem".

"Do sada bili smo na pogrešnom koloseku. Više smo voleli pravila od inicijativa", rekao je Makron obraćajući se poslanicima oba doma francuskog parlamenta u Versajskoj palati, prenosi AFP.

Današnje Makronovo obraćanje predstavnicima oba doma parlamenta u sjaju i raskoši Versajske palate kritičari vide kao još jedan dokaz njegovog "kraljevskog stila vladavine".

AFP je ranije prenela da će Makron svoj govor, čiji je tekst sačinjen u stilu godišnjeg obraćanja naciji koje imaju američki predsednici, iskoristiti da izloži svoju viziju Francuske i to tokom zajedničkog zasedanja Nacionalne skupštine i Senata, koje se ne događa često.

Naime, poslanici oba doma obično se pozivaju na zajedničko zasedanje samo u vreme nacionalnih kriza, ali je Makron današnje zasedanje, kakvo namerava da zakazuje jednom godišnje, sazvao kako bi izneo svoju viziju i prioritete i to samo dva meseca nakon izborne pobede.

Mnogi, međutim, zbog njegovog obraćanja osećaju još veću nelagodu, smatrajući da je vlast sve više skoncentrisana u rukama predsednika, dok njegov govor vide kao dokaz onoga što kritičari nazivaju njegovim skretanjem ka "monarhizmu".

Mediji i opozicione stranke optužuju 39-godišnjeg Makrona da svom premijeru iznenada uskraćuje podršku i oštro kritikuju njegovo odbijanje da posle današnjeg obraćanja parlamentu odgovara na pitanja.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track