(VIDEO) KIM SE VIŠE NE ŠALI: Severna Koreja ispalila raketu na teritoriju Japana!
Foto: AP, Foto: AP

RASTU TENZIJE

(VIDEO) KIM SE VIŠE NE ŠALI: Severna Koreja ispalila raketu na teritoriju Japana!

Planeta -

Severna Koreja lansirala je balističku raketu iz neposredne granice sa Kinom, koja je pala u more, u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Severna Koreja tvrdi da je prvi put lansirana interkontinentalna raketa.

Prema navodima Južne Koreje, projektil je lansiran oko 10 sati ujutru po lokalnom vremenu i leteo je oko 930 kilometara.

Vojska SAD je saopštila da je pratila projektil 37 minuta pre nego što je pao u Japansko more.

foto: AP

Američki Pentagon saopštio je da je u pitanju raketa srednjeg dometa i da je letela neobično dugo, 40 minuta, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa prešla oko 930 kilometara. Raketa je pala u more na oko 200 nautičkih milja od japanske obale, navela je japanska vojska.

"Severna Koreja ispalila je još jednu raketu uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice", rekao je japanski premijer Šinzo Abe, koji je ocenio je da je tom probom pretnja povećana.

foto: AP

Abe je dodao da će na marginama samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G 20 krajem nedelje u Hamburgu biti održan sastanak zvaničnika Japana, SAD i Južne Koreje.

Japanski premijer pozvao je predsednike Kine Si Đinpinga i Rusije Vladimira Putina da preduzmu dodatne mere protiv pretnje koju predstavljaju nuklearne i balističke probe Severne Koreje.

Američke bezbednosne službe takođe su evidentirale lansiranje rakete, a oglasio se i američki predsednik Donald Tramp.

"Severna Koreja je opet lansirala Koreju. Zar ovaj tip nema nešto pametnije da radi?! Ne verujem da će Južna Koreja i Japan još dugo ovo da trpe. Možda bi Kina trebalo da "nagazi" Kima i da jednom prekine ove gluposti", napisao je američki predsednik na društvenim mrežama.

Proba je sprovedena na dan kada se u SAD obeležava nacionalni praznik Dan nezavisnosti i nekoliko dana posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i njegovo južnokorejskog kolege Mun Džae-ina koji je bio posvećen pretnji iz Severne Koreje.

Takođe, Severna Koreja je lansirala raketu dan nakon što je Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom apelovao na Si Đinpinga da "smiri" Kim Džong Una.

Severna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

(Kurir.rs/ Agencije)

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track