POLICAJCI I VATROGASCI IZAŠLI NA ULICE: Prvi protest u MUP-u Bugarske zbog nove vlade
Foto: EPA/Vassil Donev

TRAŽE BOLJE USLOVE

POLICAJCI I VATROGASCI IZAŠLI NA ULICE: Prvi protest u MUP-u Bugarske zbog nove vlade

Planeta -

SOFIJA - Hiljade bugarskih policajaca, vatrogasaca i ostali zaposleni u bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, okupili su se danas u Sofiji zahtevajući veće plate, bolje uslove rada i nove uniforme.

foto: EPA/Vassil Donev

"Stav vlade prema nama je nehuman i ponižavajući. Ukoliko stvari ostanu iste daću otkaz", rekao je jedan od učesnika protesta. Policijski sindikat zahteva momentalno povećanje plata za 15 do 20 odsto i navodi da planiraju proteste i narednih meseci. Traže i sredstva za zamenu dotrajale opreme i uniformi.

"Početna plata policajaca i vatrogasaca je oko 383 dolara, a prosečna plata u zemlji porasla je za više od 50 odsto u poslednjih osam ili devet godina, dok su plate u MUP-u porasle za samo 15 odsto u istom periodu", rekao je predsednik policijskog sindikata Valentin Popov.

foto: EPA/Vassil Donev

Ovo je prvo veće ispoljavanje besa protiv vladajuće koalicije predvođene GERB partijom Bojka Borisova. Ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev rekao je ranije da se plate zaposlenima u tom ministarstvu neće povećavati ove godine.

Policijskim službenicima u Bugarskoj nije dozvoljeno da štrajkuju, imaju dodatni posao ili da budu članovi neke političke stranke, ali su izuzeti od plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/Vassil Donev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track