LAVROV IZNEO SVE DETALJE SASTANKA PUTINA I TRAMPA: U ovome su nacionalni interesi Rusije i SAD
Foto: FOTO AP

Samit G20

LAVROV IZNEO SVE DETALJE SASTANKA PUTINA I TRAMPA: U ovome su nacionalni interesi Rusije i SAD

Planeta -

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov okarakterisao je sastanak između Putina i Trumpa kao konstruktivan, naglašavajući da je razgovor potvrdio zajedničku želju za nalaženje "obostrano korisnih sporazuma".

"To je zaista bio dug i značajan sastanak", izjavio je Lavrov novinarima na konferenciji u Hamburgu. "Moj osjećaj je da se potvrdilo da su oba predsednika okrenuta pre svega ka nacionalnim interesima svojih zemalja i da su ovi interesi u traženju uzajamno korisnih sporazuma, pre nego pokušajima da se igra po scenariju sukoba..."

Potom je potvrdio da su Putin i Trump postigli dogovor o prekidu vatre na jugu Sirije, koji će stupiti na snagu 9. jula.

"Danas su se u Amanu ruski, američki i jordanski stručnjaci ... dogovorili o memorandumu o razumevanju kako bi stvorili zonu za deeskalaciju", rekao je on, otkrivajući da će se primirje sprovesti u regijama Daraa, Kuneitra i Sveida. Bezbednost oko deeskalacionih zona će inicijalno obezbeđivati ruska vojna policija, koordinisana sa SAD i Jordanom, otkrio je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje novinara o pitanju ukrajinske krize o kojoj se raspravljalo, Lavrov je rekao da su se dvojica lidera složili da uspostave komunikacijski kanal za unapređenje ukrajinskog poravnanja na osnovu sporazuma iz Minska.

Postoji mogućnosti da se ubrza sprovođenje minskog sporazuma o Ukrajini, istakao je Lavrov.

Sajber sigurnost je bila jedna od najvažnijih tema na sastanku, rekao je Lavrov.

"Predsednici su se složili da ova oblast postaje sve rizičnija, pojavljuju se pretnje, nalik terorističkim, pretnje u drugim oblastima organizovanog kriminala, kao i pretnje normalnom načinu funkcionisanja društava. Predsednik Tramp spomenuo je da u Americi, neki krugovi i dalje podstiču, iako ne mogu da dokažu bilo šta, navode o ruskom mešanju u američke izbore", naglasio je Lavrov.

Lavrov je novinarima ponovio stav o ovom pitanju koji je Moskva objavila u više navrata. On je uverenje da će i sam Tramp reći da je ova kampanja poprimila "prilično čudan karakter".

"Zbog toga što tokom meseci u kojima se ističu ovi navodi, nijedna činjenica nije predstavljena, što čak priznaju i oni u Kongresu SAD koji su za to vreme vodili kampanju u neku ruku"... I predsednik Tramp je rekao da je čuo kako je predsednik Putin jasno rekao da to nije tačno, i da se ruska vlada nije mešala", naglasio je Lavrov.

(Kurir.rs/Sputniknews)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track