ČAK 32 GODINE TRAŽE UBICE MALIŠANA: Taman kad su mislili da odustanu, pojavio se sjajan dokaz
Foto AP, Foto: Foto AP

Misterija

ČAK 32 GODINE TRAŽE UBICE MALIŠANA: Taman kad su mislili da odustanu, pojavio se sjajan dokaz

Planeta -

Nakon 32 godine od ubistva dečaka Gregorija Vilemina, misterija ovog zločina u Francuskoj napokon bi mogla da bude rešena.

Naime, rođaci četvorogodišnjeg dečaka Žaklin Džejkob (72) i njen suprug Marsel (71)u Francuskoj optuženi su za njegovu otmicu. Mališan je 16. oktobra 1984. godine pronađen utopljen i sa vezanim nogama i rukama u reci Volonj, u istočnoj Francuskoj, a ovaj slučaj je jedan od najslavnijih nerešenih zločina u zemlji. Par je pred sudom u Dujonu negirao krivicu, ali su, ipak, stavljeni u pritvor. Trenutno nemaju alibi koji bi bio potvrđen.

Tužilac je objasni da Gregori ne bi umro da nije bio otet iz roditeljskog doma, pa potom ubijen. Nakon otmice, dečakov ujak je primio poziv koja je tvrdila da je otela mališana a do preokreta u slučaju policija je došla kroz analizu rukopisa pretnji u pismima koja su bila poslata dečakovim roditeljima.

U drugom pismu pisalo: "Vaš sin je mrtav, osvetio sam se". Mesec dana nakon ubistva, policija je uhapsila Bernarda Laročea, rođaka dečakovog oca, koga je optužila svastika Mjuril Bole. Ali je on oslobođen 1985. jer je svastika povukla iskaz. Međutim, Laročea je nekoliko nedelja nakon izlaska iz zatvora ubio dečakov otac Žan-Mari Vilemin koji je nekoliko godina proveo iza rešetaka.

Za ubistvo je bila osumnjičena čak i dečakova majka Kristin zbog čega je bila pritvorena, ali kasnije je puštena.

Država je roditeljima platila odštetu zbog propusta u istrazi i pogrešnih optužbi. Slučaj je nanovo otvoren 2000. i 2008. godine kada je policija pokušala da utvrdi čiji se DNK nalazi na pismima. Tri različita su nađena, ali nijedan nisu uspeli da identifikuju. (Kurir.rs/Guardian)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track