NAJTUŽNIJA GODIŠNJICA RUSKE ISTORIJE: Dan kada je ubijena carska porodica Romanovih
Foto: Profimedia

Tragični događaj

NAJTUŽNIJA GODIŠNJICA RUSKE ISTORIJE: Dan kada je ubijena carska porodica Romanovih

Planeta -

Prošlo je 99 godina od nasilne smrti carske ruske porodice Romanov, a detalji o ovom događaju u noći između 16. i 17. jula 1918. godine ni danas nisu u potpunosti jasni.

Ubistvo carske porodice organizovali su pripadnici Čeke (sovjetske komisije za borbu protiv kontrarevolucije) a čitavom akcijom je rukovodio Jakov Jurovski. On je probudio čitavu porodicu i odveo ih u suteren, kako bi ublažio zvuk pucnjeva.

Sa Jurovskim je bilo 12 ljudi, koji su svi bili naoružani pištoljima. Nakon što je rekao caru Nikolaju II da će biti streljani, svi su uperili oružje u njega i pucali. Prema nekim svedočenjima, poslednje što je car rekao je bila molba Bogu da im oprosti jer ne znaju šta rade.

Nakon toga, počela je pucnjava i po ostalim članovima porodice. Pučisti su te noći ubili i caricu Aleksandru, njihovog sina i prestolonaslednika, 14-godišnjeg carevića Alekseja, kao njihove ćerke 23-godišnju Olgu, 21-godišnju Tatjanu, 19-godišnju Mariju i 17-godišnju Anastasiju. Sem njih ubijeno je četvoro članova carevog domaćinstva pa čak i kučići koji su pripadali kneginjama.

Kada su konstatovali smrt, tela carske porodice su stavljena u kamion i odvezena. Zločinci su preduzeli nezapamćene mere da se ne sazna šta se dogodilo u kući pa su lažno obavestili javnost da je samo car ubijen a porodica na sigurnom mestu.

Kasnije je organizovan niz lažnih događaja, uključujući sahranu i sudski proces, kako bi se sve prikrilo.

Iako je prošao skoro čitav vek od ovog događaja, istoričari i istraživači se ni danas ne slažu sa svim svedočenjima o događajima te noći.

(Kurir.rs)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track