PESKOV PEGLA SPORNE IZJAVE: Oštre reči Kadirova izvučene iz konteksta
Foto: Profimedia

Smirivanje strasti

PESKOV PEGLA SPORNE IZJAVE: Oštre reči Kadirova izvučene iz konteksta

Planeta -

Izjave čečenskog lidera Ramzana Kadirova za televiziju Ejč-Bi-Ou (HBO) su možda preoštre, ali nije rekao ništa neobično, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da njegove reči ne treba izvlačiti iz konteksta.

Kadirov je u intervjuu za HBO rekao da u Čečeniji nema homoseksualaca a ako ih ima da treba da budu odvedeni u Kanadu, dok je na pitanje da li SAD smatra neprijateljem Rusije, odgovorio da Amerika nije dovoljno jaka zemlja da bi je Rusija smatrala svojim neprijateljem.

Peskov je rekao da se reči Kadirova često izvlače iz konteksta, ali je priznao da se radi o "oštrom razmišljanju".

"Treba da budu posmatrane samo u kontekstu i ako se razmatraju u kontekstu, nije bilo ničeg neobičnog u njima", rekao je Peskov novinarima.

Kadirov je rekao da Rusija ima jaku vladu i da je nuklearna sila i da, čak i kad bi vlada bila "potpuno uništena, njihove nuklearne rakete bi "automatski bile aktivirane".

"Ceo svet ćemo spustiti na kolena", rekao je Kadirov.

"Znaju da sam spreman da dam život za Rusiju i da imam dobru vojsku sposobnu za napad i odbranu. Videćemo kako će se stvari razvijati za svakoga", rekao je Kadirov u intervjuu čiji su delovi u petak objavljeni na Jutjubu.

Povodom navoda o mučenjima homoseksualaca u Čečeniji, Kadirov je rekao da "takve vrste ljudi" ne žive u toj ruskoj republici.

"Nemamo gejeve. A ako ima nekih, molim vas odvedite ih u Kanadu. Da pročistite našu krv, ako ima nekih ovde, odvedite ih", rekao je Kadirov.

Novinar ga je zatim pitao da li je zabrinut zbog izjava mladića da su danima mučeni.

"Oni su đavoli. Oni su na prodaju. Oni nisu ljudi. Prokleti bili zbog onoga za šta nas optužuju. Odgovaraće zbog toga Svemogućem", odgovorio je Kadirov.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track