(VIDEO) UHVAĆENA PORUKA IZ SVEMIRA: Misteriozni vanzemaljski signali raspametili naučnike!
Foto: Printscreen YouTube

SNIMAK IZAZVAO HAOS

(VIDEO) UHVAĆENA PORUKA IZ SVEMIRA: Misteriozni vanzemaljski signali raspametili naučnike!

Planeta -

Naučnici su uhvatili "misteriozne signale" s male maglovite zvezde udaljene 11 svetlosnih godina od Zemlje.

Signali su uhvaćeni 12. maja u Opservatoriji Aresibo u Portoriku, gde se nalazi najveći na svetu radio-teleskop, i mogli bi da budu prvi dokaz vanzemaljskog života. Stigli su sa crvenog patuljka Ros 128 (Ross 128), koja je 2.800 puta veća od Sunca, ali ne zna se da li se oko nje kreće neka planeta.

foto: Wikipedia

Najveći na svetu radio-teleskop u Opservatoriji Aresibo

Abel Mendez, astrbiolog sa Univerziteta Portoriko u Aresibu, kaže da je ova zvezda posmatrana 10 minuta i da je signal bio "gotovo periodiča". On dodaje da postoji mogućnost da je signal poslao "inteligentni vanzemaljski život".

"Grupe SETI (lovci na vanzemaljce) znaju za te signale", napisao je Mendez u imejlu Biznis insajderu, ali je naveo da je verovatnije da signali potiču od nečega što su ljudi pustili u svemir - na primer satelit koji je odlutao.

foto: Printscreen YouTube/NASA

Ovako izgledaju erupcije na zvezdi

"Vidokrug Aresiba je dovoljno širok, tako da postoji mogućnost da ove signale nije otpustila zvezda, nego neki drugi objekat u vidnom polju", naveo je Mendez dodajući da "neki komunikacioni sateliti emituju frekvencije koje smo posmatrali". Međutim, on je 12. jula pisao u svom blogu o misteriji Rosa 128 i naveo da "nikad nismo videli satelite koji emituju takve praske", a signale je nazvao "veoma specifičnim".

Moguće je i da signali potiču od erupcije na zvezdi, izliva energije s površine zvezde. Mendez kaže da naučnici od 16. jula nadgledaju zvezdu i njeno okruženje i da će "biti uspeh ako ponovo uhvatimo signale".

foto: Printscreen YouTube

Deo kompleksa teleskopa Alen

"Ako ne dobijemo signal ponovo, misterija će biti još veća", kaže Mendez.

Set Šostak, astronom sa SETI Instituta, potvrdio je da su "vrlo svesni tih signala" i nadaju se da će iskoristiti moćni komples teleskopa Alen (ATA) u Kaliforniji da ih "proveri".

"Velike su šanse da reč o vanzemaljskom prisustvu. Uvek je i bilo tako", kaže Šostak.

(Kurir.rs/Business insider)

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Džinovska misteriozna morska neman pronađena na obalama Indonezije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track