A ŠTA AKO VAZNEMALJCI ZAISTA POKUŠAJU DA KONTAKTIRAJU SA NAMA? Astronomi otkrili kakav će biti odgovor!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SVE JE SPREMNO ZA TAJ TRENUTAK

A ŠTA AKO VAZNEMALJCI ZAISTA POKUŠAJU DA KONTAKTIRAJU SA NAMA? Astronomi otkrili kakav će biti odgovor!

Planeta -

Čovečanstvo do danas nije dobilo nikakvu potvrdu o signalima iz svemira koji bi mogli da potiču od drugih inteligentnih civilizacija, a ako se to desi - postoji jasan protokol, navode astronomi.

U slučaju da se takav signal pojavi i da budu eliminisane sve druge mogućnosti, organizacija koja se bavi potragom za inteligentnim životom van Zemlje (SETI) ima vrlo jasne protokole.

O tom saznanju odmah će biti obavešteni ostali potpisnici protokola, drugi astronomi širom sveta, kao i UN. Svi podaci u vezi sa otkrićem moraju se javno objaviti.

Ono što je bitno jeste da niko ne sme da šalje nikakav odgovor u ime Zemljana pre međunarodnih konsultacija.

Astronomi sa radio-teleskopa "Arekibo" u Portoriku otkrili su nedavno neobičan radio-signal, koji je primećen kada su uperili teleskop na obližnju zvezdu Ross 128.

Ali, još se previše ne uzbuđuju zbog mogućnosti da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji.

"Ako vas baš zanima, hipoteza o vanzemaljcima je na samom dnu, ispod brojnih drugih boljih objašnjenja", ističu stručnjaci.

U proteklih 20 godina došlo je do prave "eksplozije" broja planeta koje orbitiraju oko drugih zvezda, ali još uvek nisu pronađeni tragovi života.

Nepostojanje dokaza o vanzemaljskom životu leži u samom srcu Fermijevog paradoksa - "ako su planete i život česti u galaksiji, zašto još ljudi nisu naišli na vanzemaljce".

Јedan od mogućih odgovora koje pruža nauka jeste da su civilizacije sposobne za inteligentan život, ali ne i za međuzvezdanu komunikaciju, što može biti posledica toga što one ne uspevaju da pređu svoj zvezdani sistem ili, ako uspeju, uskoro budu uništene, navode naučni portali.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POTPUNO NEOBJAŠNJIVO: 10 najmisterioznijih fotografija u istoriji čovečanstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track