ENGLEZI DRASTIČNO SMANJILI UPOTREBU PLASTIČNIH KESA:  Umesto da ih dele, prodavnice počele da naplaćuju
Foto AP, Foto: AP

ekološki problemi

ENGLEZI DRASTIČNO SMANJILI UPOTREBU PLASTIČNIH KESA: Umesto da ih dele, prodavnice počele da naplaćuju

Planeta -

Broj plastičnih kesa koje daju velike prodavnice u Engleskoj za nošenje kupljenih artikala, pao je za 83 odsto otkako je uvedena njihova naplata, pokazali su danas objavljeni podaci vlade, izveštava agencija "Blumberg".

Prosečan kupac u Engleskoj sada odnese kući oko 25 kesa godišnje iz vodećih supermarketa, u poređenju sa oko 140 kesa pre nego što je uvedena naknada za njih od pet penija u oktobru 2015. godine, pokazuju prvi podaci koje je za godinu dana prikupilo Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralni razvoj.

Velike trgovinske kuće koje posluju u maloprodaji moraju da naplaćuju kupcima pet penija po kesi, a sredstva prikupljena tim putem se doniraju u dobrotvorne svrhe.

Ta naknada bi trebalo da podstakne ljude da više puta koriste iste kese umesto da ih bacaju, tako da one završavaju na deponijama, ili u krošnjama drveća ili u rekama i okeanima.

Oko osam miliona tona plastike različitim putevima stigne do mora širom sveta svake godine, i završi u stomacima 31 vrste morskih sisara i više od 100 vrsta morskih ptica, prema podacima Ministarstva.

Britanski sekretar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv je pozdravio današnje podatke i potvrdio da će vlada ove godine doneti zakon o zabrani prodaje i proizvodnje pasta za zube, gelova za tuširanje i ostalih kozmetičkih preparata sa plastičnim mikrokuglicama, koje se dodaju proizvodima za održavanje lične higijene, ali i kućnoj hemiji.

"Istražićemo nove metode za smanjenje količine plastike - naročito plastičnih boca - koje završavaju u našim morima, poboljšaćemo podsticaje za smanjenje otpada i zagađenja i razmotriti raspoložive kaznene mere za zagađivače - u okviru inovirane strategije o otpadu i resursima za predstojeći period izvan EU", rekao je on.

Sedam glavnih supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu podelilo je 6,0 milijardi manje kesa od aprila 2016. do aprila 2017. u odnosu na 2014. godinu, pre nego što je počela njihova naplata. Više od 66 miliona funti prikupljenih ovim putem donirano je u dobrotvorne svrhe, navelo je Ministarstvo.

Vels, Škotska i Severna Irska takođe naplaćuju kupcima plastične kese, dok su ih Bangladeš, Italija, Kina i Južna Afrika u potpunosti zabranile.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track