OTKRIVENA KIMOVA VELIKA TAJNA: Ovako se finansira pravljenje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji
Foto: EPA

samo za bogate

OTKRIVENA KIMOVA VELIKA TAJNA: Ovako se finansira pravljenje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji

Planeta -

Nezavisna agencija za nadzor Severne Koreje "NK Pro" objavila je informacije o dve luksuzne radnje u Pjongjangu nakon godinu dana istrage. U radnjama se nude najluksuzniji proizvodi, od najskupljeg alkohola, nakita i parfema, do muzičkih instrumenata i satova. CNN je objavio fotografije iz jedne od radnji. Međutim, postoji "kvaka": kupovinu možete obaviti samo gotovinom, i to u dolarima, a prihodi se koriste za ilegalni razvoj nuklearnog oružja.

"Video sam bogate stanovnike kako novčanicama od 100 dolara plaćaju predmete vredne više od 2.000 dolara", izjavio je za CNN diplomata koji je posetio jednu od radnji pre nekoliko godina.

Država je pod sankcijama i zabranjen joj je uvoz svih luksuznih proizvoda, pa do njih dolazi ilegalnom trgovinom. Begunac iz Severne Koreje Kim Kvang Jin je izjavio: "Ilegalnom trgovinom vlada zarađuje mnogo novca, a taj novac usmerava u svoje programe, kao što je razvoj nuklearnog oružja". Iako nisu poznate tačne brojke, smatra se da se radi o milionima dolara godišnje.

Dodao je da su luksuzne radne deo tajne Kancelarije 39, koju SAD opisuje kao fond za podmićivanje režima. Jin je takođe rekao da kancelarija kontroliše radnje, hotele i industriju usluga u Pjongjangu. Kancelarija 39 osnovana je 1970-ih, tokom vladavine Kim Il-sunga, dede sadašnjeg vođe Kim Džong-una, a smatra se više "porodičnim poslom" nego vladinom operacijom: "To je porodični posao porodice Kim. Ne pripada vladi i nije pod državnom kontrolom", izjavio je Jin, koji je prebegao iz države pre više od 10 godina, ali i dalje sve prati preko kanala Južne Koreje.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track