(VIDEO) MISTERIJA OVE SMRTI  I DALJE POTRESA SVET: Objavljena tajna dokumenta o ubistvu Džona Kenedija
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POSLE VIŠE OD POLA VEKA

(VIDEO) MISTERIJA OVE SMRTI I DALJE POTRESA SVET: Objavljena tajna dokumenta o ubistvu Džona Kenedija

Planeta -

Nacionalni arhiv SAD objavio je dokumente u vezi sa ubistvom 35. američkog predsednika Džona Kenedija, saopštila je pres-služba Arhiva.

U saopštenju se navodi da je ukupno objavljeno više od 3.800 dokumenata, među kojima je 400 bilo potpuno tajno, a 3.300 je objavljeno u redigovanom obliku.

​Osim toga, Nacionalni arhiv odobrio je pristup audio-svedočenjima bivšeg agenta KGB Jurija Nosenka, koji je pobegao u SAD nakon atentata na Kenedija. U Arhivu se nalazi ukupno 17 takvih snimaka.

Prema rečima samog Nosenka, on je kao agent KGB vodio istragu o glavnom osumnjičenom Liju Harviju Osvaldu kada je ovaj živeo u SSSR.

​Pres-služba je dodala da je pristup tim dokumentima bio zabranjen u skladu sa zakonom iz 1992. godine prema kojem su Arhivu morali da budu predati svi dokumenti o slučaju ubistva Kenedija.

Džon Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. godine u Dalasu. Prema zvaničnoj verziji, ubistvo je počinio snajperista Li Harvi Osvald, koji je tri puta pucao u automobil američkog predsednika sa šestog sprata skladišta knjižare.

(Kurir.rs/ Sputnjik Srbija)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track