(VIDEO) RUSKI LOVAC PAK-FA NAPADA FIZIKU: Sada je još moćniji, pogledajte performanse zbog kojih se ledi krv u žilama!
Foto: Profimedia

PETA GENERACIJA

(VIDEO) RUSKI LOVAC PAK-FA NAPADA FIZIKU: Sada je još moćniji, pogledajte performanse zbog kojih se ledi krv u žilama!

Planeta -

Lovački avion T-50 PAK-FA će zahvaljujući novim motorima moći da dobije titulu najboljeg lovca pete generacije na svetu, smatra vojni analitičar Vladimir Tučkov.

Na marginama velike vojne vežbe MAKS 2017, ruski zvaničnici su potvrdili da je prva faza testiranja pete generacije lovca PAK-FA završena i da bi prvi probni letovi trebalo da budu izvedeni do kraja godine. Druga faza bi trebalo da počne na jesen.

foto: Profimedia

Probe će se nastaviti i tokom 2018. godine, a masovna proizvodnja T-50 najavljena je za početak 2019. godine tako da bi ovaj model u skorijoj budućnosti trebalo da se nađe u redovima ruskih vazdušnih snaga.

Jedan od najvećih razloga zbog kojih je bilo zastoja u proizvodnji ovog naprednog lovca bio je nedostatak adekvatnog motora, sa prototipom koji koristi derivate motora AL-41F1, sličan onom koji je koristio suhoj-35S 4++.

Međutim, kako se navodi, ruski inženjeri su napravili pomak u kreiranju potpuno novog motora, znanog kao Produkt 30, za koga tvrde da mu nema ravnog na svetu.

Proizveden gotovo od nule u jednoj fabrici u centralnoj Rusiji, Produkt 30 ima mnoge poboljšane karakteristike, poput boljeg protoka goriva, manje pokretnih delova i što je takođe važno, krasi ga bolja pouzdanost, a sve to uz niže troškove održavanja.

Takođe, radarski prosečni presek T-50 iznosi 0.1-0.5m što je značajno više nego kod F-22 ili F-35. T-50 ima 6 radara uključujući i jedan na nosu aviona, dva na krilima i jedan na zadnjem delu. Oni su u stanju da prate 60 meta odjednom, a da 15 istovremeno ciljaju.

Ipak, to su podaci koji su još diskutabilni, bilo zbog dezinformacija koje se šire bilo zbog namere da se dezorijentiše neprijatelj, navodi analitičar Tučkov.

Ideja iza kreiranja ovako moćnog lovca leži u tome da treba što lakše izbeći radarske i antiraketne sisteme. U borbi sa većim silama, postojanje magičnog nevidiljivog aviona je izuzetno značajna stvar, smatra Tučkov.

Mlazni lovac pete generacije je najsavremeniji lovački avion, zasnovan na naprednim tehnologijama 21. veka. Ova grupacija lovačkih aviona, kao i ostale, određena je po klasifikaciji tehnički razvijenih zemalja.

Ono šta najviše izdvaja PAK-FA jeste obiman raketni arsenal jer poseduje ukupno 14 raketa visoke preciznosti, a pametne bombe su posebno razvijene za ovaj model. Polovina je već u upotrebi, a druga je na testiranju. Raketa KS-172 ima domet do 400 km, dvostruko više od američke US AIM-120D dometa do 180km.

(Kurir.rs/Sputnjik) Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track