(VIDEO) PJONGJANG SE NE HVALI SAMO NUKLEARNIM ORUŽJEM: Sada tvrde da imaju najbolje pivo na svetu!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

DNEVNO PROIZVEDU 200.000 LITARA

(VIDEO) PJONGJANG SE NE HVALI SAMO NUKLEARNIM ORUŽJEM: Sada tvrde da imaju najbolje pivo na svetu!

Planeta -

Severna Koreja je neočekivano otkazala festival piva, koji je trebalo da traje celog sledećeg meseca, a koji je premijeru imao lane, ali ipak stanovnici Pjongjanga neće ostati uskraćeni, jer se u prodaji našlo pivo za koje kažu da je premijum kvaliteta i jedno od najboljih na svetu.

Navodi se da je prošlogodišnji prvi festival piva kraj reke Taedong bio hit, kako među domaćim, tako i među retkim stranim turistima koji posećuju Severnu Koreju.

Severnokorejska pivara je za ovu godinu napravila novo pivo i predstavila ga javnosti uprkos otkazivanju festivala. Ovo pivo još nema zvanično ime i ambalažu, ali se u ugostiteljskim objektima može naručiti krigla.

"Taedonggang" piva važe za piva "svetske klase", što je stvar nacionalnog ponosa među građanima Severne Koreje. Iako nije popularno kao "soju", alkoholno piće dobijeno destilacijom pirinča, pivo je dostupno u celoj zemlji i košta oko šest centi.

Han Hijong-čol, prvi čovek zadužen za kvalitet piva, rekao je da "Taedonggang" pivara dnevno proizvede 200.000 litara piva kako bi odgovorila na zahteve svih pivopija u Pjongjangu, gradu sa oko tri miliona stanovnika.

Pivara je sagrađana 2001. godine po naređenju Kim Džong-ila, oca sadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong-una. Proizvodnja je počela sledeće, 2002. godine.

U dvorištu pivare nalazi se veliki mural Kim Džong-ila kako u belom radničkom mantilu drži prepoznatiljivu, zelenu flašu piva.

"On je ukazao našim menadžerima i tehničarima da, pošto smo socijalistička zemlja, moramo svim našim stanovnicima da isporučimo najbolje pivo na svetu", rekao je vodič koji vodi turiste kroz pivaru.

Stručnjaci za pivo kažu da su izučavali tehnike proizvodnje piva iz celog sveta. Posebno su se skoncetrisali na britansko i nemačko iskustvo u proizvodnji ovog napitka, ali Han nije želeo da komentariše odakle im tajne zanata. Takođe, nije želeo da komentariše ni iznenadno otkazivanje festivala piva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track