Duterte: Kim je ludak
Foto: EPA, AP

PREDSEDNIK FILIPINA U ELEMENTU

Duterte: Kim je ludak

Planeta -

Vođa Severne Koreje je kučkin sin i igra se opasnim igračkama, poručio Panišer, koji je u svojoj zemlji dopustio slobodna ubistva dilera i narkomana

MANILA - Rodrigo Duterte, predsednik Filipina, krenuo je u verbalni rat protiv Kim Džong Una, vođe Severne Koreje, za koga je rekao da je ludak!

Duterte, čiji je nadimak Panišer, po junaku iz stripova, u svojoj zemlji je prošlog leta dopustio slobodna ubistva dilera i narkomana, što je izazvalo talas nasilja u kome je poginulo preko 8.000 ljudi.

Ogoljena zemlja

- Ovaj Kim Džong Un je ludak. On se igra sa opasnim igračkama - rekao je Duterte i nastavio da vređa lidera režima u Pjongjangu:

- To njegovo debelo lice izgleda nevino. On je kučkin sin. Ako napravi grešku, Daleki istok će postati ogoljena zemlja. On mora biti zaustavljen i nuklearni rat sprečen. Ako dođe do sukoba ograničenih razmera, sve će eksplodirati. Kažem vam, jedna greška može da uništi sve resurse. Ne znam šta će se dogoditi s nama.

Oštar nastup Dutertea usledio je samo nekoliko dana uoči početka Samita ASEAN, na kome učestvuju ministri spoljnih poslova 27 država iz jugoistočne Azije, uključujući i delegacije SAD, Severne i Južne Koreje.

Ovo nije prvi put da je Duterte, koji je poznat po oštroj retorici, isproziva Kim Džong Una. On je u aprilu izjavio da misli kako Kim Džong Un nije mentalno zdrav i pozvao Ameriku da se suzdrži od konfrontacije s čovekom koji želi da uništi planetu.

Napeto u regionu

Poslednjih nedelja u regionu vlada velika napetost nakon što je Severna Koreja izvršila nekoliko proba balističkih projektila sposobnih da nose nuklearno punjenje. Južna Koreja i Japan najavili su da će u slučaju eventualnog napada odgovoriti svim sredstvima protiv Severne Koreje. SAD su najavile da neće ostaviti saveznike na cedilu.

Kurir / E.K.

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track