MERKELOVA: O izbeglicama bih donela istu odluku kao i pre dve godine
Foto: Profimedia

MIGRANTSKA KRIZA

MERKELOVA: O izbeglicama bih donela istu odluku kao i pre dve godine

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel, favorit na izborima u Nemačkoj koji će biti održani idućeg meseca, rekla je da, ako bi joj se za to pružila prilika, ništa ne bi promenila u pristupu evropskoj izbegličkoj krizi kakav je imala pre dve godine.

"Sve važne odluke iz 2015. donela bih ponovo na isti način", rekla je Merkel za današnje izdanje lista "Velt".

Četiri nedelje uoči izbora u Nemačkoj, kancelarkin komentar naglašava njeno ubeđenje o humanitarnoj potrebi za otvaranjem granica u trenutku kada je bio zabeležen rekordan priliv izbeglica u južnu i istočnu Evropu ka Nemačkoj u 2015. godini, navodi američka agencija Blumberg.

Merkel je u intervjuu nemačkom listu napomenula da je deo problema koji su doveli do krize 2015. to što su druge zemlje članice EU prečesto ostavljale mediteranske zemlje kao što su Grčka i Italija na cedilu u izlaženju na kraj sa izbeglicama koje su pristizale.

foto: Reuters

Ona je ponovila svoje predizborno obećanje da Nemačka "nikada više ne bi trebalo da svedoči" o takvoj vanrednoj situaciji.

Stav Merkelove o otvorenim granicima uticao je na pad njene popularnosti prošle godine, i istovremeno na rast popularnosti antiimigrantski nastrojene

Alternative za Nemačku nakon što je rekordnih 980.000 migranta podnelo zahtev za azil kada su 2015, većinom bežeći od rata u Siriji, stigli u Nemačku, podseća američka agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track