NEMAČKA STALA UZ PUTINA: Podržali predlog Rusije, sledeći korak ukidanje sankcija!
Foto: Fonet

obrt u rešavanju krize između EU i Rusije

NEMAČKA STALA UZ PUTINA: Podržali predlog Rusije, sledeći korak ukidanje sankcija!

Planeta -

Berlin pozdravlja predlog Moskve da se na istok Ukrajine uputi misija Ujedinjenih nacija kako bi se održalo inače klimavo primirje, što bi moglo da započne proces koji bi doveo do ukidanja sankcija Rusiji, rekao je za "Raša

tudej" (RT) ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel.

Gabrijel je inicijativu za očuvanje mira ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao "prvim pravim korakom" do sveobuhvatnog političkog rešenja u Ukrajini. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želi da se ukinu sankcije Evropske unije protiv Rusije, ali samo ukoliko u Ukrajini bude uspostavljeni mir.

"Ono što nam je sada potrebno je da sprovedemo pregovore o uvođenju takvog prekida vatre, povlačenju teškog naoružanja. Zahvaljujući ruskom predlogu sada smo u mogućnosti da to i uradimo", rekao je Gabrijel.

I dalje ima nesuglasica oko detalja same mirovne misije, ali to ne bi trebalo da bude prepreka dijalogu, naglasio je Gabrijel. Ukazavši na to da su za učestala kršenja prekida vatre krive i Ukrajinske i pobunjeničke snage, Gabrijel smatra da je Berlin odavno za to da se u Ukrajini postavi velika naoružana misija UN.

Gabrijel smatra da bi uspešno postavljanje mirovnjaka UN dovelo do stvaranja temelja za političko rešenje, što bi eventualno dovelo do ukidanja sankcija protiv Rusije.

"Ovo su sitni koraci. Nemoguće je nadati se da će sve ići brzo", rekao je Gabrijel, dodavši da su im na kraju potrebni dobri odnosi sa Rusijom, kao što su i Rusiji potrebni dobro odnosi sa Evropom.

Kurir.rs/tanjug

Foto Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track