(VIDEO) HAOS NA FLORIDI, IRMA SVE JAČA I BLIŽA: Uragan ubio 25 ljudi, a hiljade bez vode i hrane tumaraju ulicama i traže spas
Foto: Reuters

nevreme se približava

(VIDEO) HAOS NA FLORIDI, IRMA SVE JAČA I BLIŽA: Uragan ubio 25 ljudi, a hiljade bez vode i hrane tumaraju ulicama i traže spas

Planeta -

Uragan Irma je ponovo ojačao na kategoriju četiri na svom putu ka Floridi, a broj poginulih je porastao na 25 osoba, javlja AFP. Kako je izvestila agencija, broj poginulih usled uragana Irma porastao je na 25 od kojih je 12 osoba na francuskom ostrvu Sveti Barts i nemačko-francuskoj teritoriji Sveti Martin, šest na Britanskim Devičanskim ostrvima, najmanje četvoro na Američkim Devičanskim ostrvima, najmanje dvoje u Portoriku i jedna osoba na Barbudi.

Irma se približava Floridi sa jačinom vetra do 190 kilometara na čas, a kako AP navodi, Nacionalni centar za uragane (NHC) je predvideo da će ojačati još više kao i da će direktan udarac zadati Sent Piterzburgu, a ne zalivu Tampa kako je ranije prognozirano.

Prolazak Irme kroz zaliv Tampa, kako se navodi, očekuje se u ponedeljak.

Više od 170.000 domova i firmi na Floridi ostalo je bez struje, a centar Irme je na oko 90 milja jugoistočno od Ki Vesta.

Više od 50.000 ljudi na Floridi traži zaklon u školama, skloništima i crkvama, dok su zvaničnici upozorili 6,3 miliona stanovnika da se moraju evakuisati, prenosi AP.

Očekuje se da će se uragan danas spustiti na Floridu, pa su se neki stanovnici sklonili u hotele, kod prijatelja ili rodbine, dok su neki krenuli ka skloništima.

Istovremeno, mnoge porodice sa Floride kažu da su ih mnogi snabdevači preko interneta izneverili u najgorem mogućem trenutku, otkazavši im dostavljanje poručene robe čak i pre nego što su se vremenske prilike pogoršale uoči udara uragana Irme.

AP je dobio više od 50 pritužbi porodica sa juga Floride koji su očekivali baterijske lampe, tranzistore, boce se vodom i pribore za prvu pomoć nakon što su ih poručili od onlajn snabdevača. Kupci se žale da im je dostavljanje poručene robe otkazano tek nakon što su počele evakuacije, a police u lokalnim prodavnicama se ispraznile, iako su neki porudžbine poslali još u ponedeljak.

Neki kažu da su im paketi s robom stigli u Majami, ali su ostali zaglavljeni u objektu za razvrstavanje, ili je, pak, isporuka odložena zbog problema sa kurirskim službama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track