ŠPANIJA SPREČAVA GLASANJE PO SVAKU CENU: Racije po katalonskim štamparijama uoči referenduma
Foto: Profimedia

Nema štampanja glasačkih listića

ŠPANIJA SPREČAVA GLASANJE PO SVAKU CENU: Racije po katalonskim štamparijama uoči referenduma

Planeta -

Španska naoružana policija izvela je racije u više štamparija i prostorija novinskih listova u Kataloniji, u potrazi za glasačkim listićima, kutijama i lecima koji će se koristiti za referendum o nezavisnosti te provincije koji je zakazan za 1. oktobar, a kojem se Madrid žestoko protivi.

Policija je u petak zaplenila 100.000 izbornih letaka u jednoj od racija u Kataloniji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, na precizirajući gde je racija izvedena, dok je Vrhovni sud Katalonije danas saopštio da je juče izdao upozorenje za sedam novinskih listova, među kojima mnogi imaju samo onlajn izdanja, da ne objavljuju predizborne poruke.

Ove pretrage su deo koncentrisanih napora španske vlade da spreči referendum, u strahu da bi glasanje o otcepljenju moglo da izazove političku krizu čak i ako Španija ne prizna ishod referenduma, prenosi AFP.

Vlada je u petak sprovela mere jačanja kontrole nad troškovima Katalonije kako bi je sprečila da državnim sredstvima plaća održavanje glasova, a ranije ove nedelje Madrid je pozvao više od 700 katalonskih gradonačelnika kako bi ih ispitao da li podržavaju glasanje.

"Progone gradonačelnike, štamparije, novinske listove... Samo što nisu prešli granice demokratije", kaže Albert Batet, gradonačelnik Valsa koga je Madrid, takođe, ispitivao.

Katalonski predsednik Karles Pudždemon, kome prete krivične optužbe zbog organizovanja referenduma, kaže da je više od 6.000 glasačkih kutija spremno za referendum, ali da se mesto na kojem se nalaze - drži u tajnosti.

"U ovom trenutku nemamo nikakvu ideju o tome gde se te kutije nalaze", rekao je Toni Kastehon, portparol sindikata katalonske policije.

Za neke pristalice pokreta za nezavisnost bogate španske provincije, potraga za glasačkim kutijama i listićima je postala simbol državne represije.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track