LIDER KATALONIJE: Mi smo prava Španska republika, a oni Frankovi fašisti!
Foto: AP

Oštra osuda

LIDER KATALONIJE: Mi smo prava Španska republika, a oni Frankovi fašisti!

Planeta -

Šef katalonske vlade Karles Puidždemon prisvojio je nasleđe Španske republike koju je u građanskom ratu uništio general Fransisko Franko.

On je izjavio da sadašnja vladajuća partija u Madridu ima "frankističko poreklo".

"Naša vlada predstavlja tradiciju Španske republike, koju je vojskom uništio Franko u građanskom ratu", rekao je Pućdemon u intervjuu za nemački Zidojče cajtung.

To je prvi put da je katalonski lider koji se zalaže za nezavisnost od Španije, nastupio u stranim medijima pod plaštom republikanizma, piše Frans pres.

Uprkos naporima centralne vlade da to spreče, Pućdemon želi da organizuje referendum o nezavisnosti u pokrajini Kataloniji koja je, međutim, duboko podeljena na pristalice i protivnika nezavisnosti. Katalonija je bila među poslednjim republikanskim uporištima u ratu koji je trajao od 1936. do 1939. Posle pada Barselone u januaru 1939. stotine hiljada Španaca su pobegle preko granice u Francusku. Rat je završen u martu te godine, a Franko je kao diktator vladao do smrti 1975. "Nismo zaboravili period kada je deo naše elite ubijen, a drugi oteran u izgnanstvo. Takođe znamo i korene konzervativne Narodne partije koja želi da zabrani referendum - stvorili su je frankisti", izjavio je Pućdemon. Narodna partija španskog premijera Marijana Rahoja je naslednica Narodne alijanse koju su posle Frankove smrti formirali pripadnici njegovog režima.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Uhapšen Zoran marjanović. Evo sta je poručio advokatima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track