KREĆE CENKANJE OKO BREGZITA: Mejova će ponuditi EU 20 milijardi evra za izlazak, ali neki misle da je to malo...
Foto: Reuters

Izlazak koji neće biti lak

KREĆE CENKANJE OKO BREGZITA: Mejova će ponuditi EU 20 milijardi evra za izlazak, ali neki misle da je to malo...

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej ponudiće ove nedelje najmanje 20 milijardi evra Europskoj uniji da popuni rupu nakon Bregzita, objavio je britanski finansijski list Fajnenšel tajms.

Oliver Robins, savetnik premijerke za EU, uveravao je evropske kolege da će premijerka u petak u Firenci održati govor o EU i pritom izneti svoju ponudu.

Britanski list je vest objavio u digitalnom izdanju citirajući zvaničnike uključene u razgovore.

Velika Britanija dosada nije predložila nikakvu svotu koju namerava da isplati za razvod od Evropske unije koju bi trebala napustiti 29. marta 2019. godine.

Svotu dosad nije iznosio ni Brisel, ali su neki predstavnici Unije procenjivali da bi Britanci trebalo da isplate između 60 i 100 milijardi evra.

Doprinos Londona u budžetu EU u 2015. godini iznosio je 10,75 milijardi evra, prema podacima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Prema tome bi 20 milijardi evra bila svota koju Britanci duguju kako bi likvidirali svoje obveze prema budžetu EU. Unijin proračun odnosi se na period od sedam godina i traje do 2020. godine.

Visokorangirani diplomata rekao je da isplata tog novca "neće potpuno izbrisati sve britanske finansijske obaveze prema EU".

Savetnici premijerke nisu želeli da komentarišu tvrdnje koje je izneo FT.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track