DOJČE VELE: Separatisti u Kataloniji pozivaju na mobilizaciju
Foto: EPA

Analiza

DOJČE VELE: Separatisti u Kataloniji pozivaju na mobilizaciju

Planeta -

Separatisti u Kataloniji pozivaju na "mobilizaciju" građana nakon što je španska policija privela 14 zvaničnika regionalne Vlade zbog planova da, uprkos odluci centralnih vlasti, sprovedu referendum o nezavisnosti, piše danas "Dojče vele" (DW).

Podseća se da je španski premijer Marijano Rahoj juče demonstrantima i zvaničnicima u Kataloniji poručio da "prestanu s eskalacijom ovog radikalizma jednom za svagda".

"Još nije kasno da se izbegnu veći problemi", kazao je Rahoj.

DW navodi da su od sinoć pa sve do rano jutros stotine demonstranata blokirale zgradu regionalnog potpredsedništva u Barseloni kako bi tamo zatočili policajce koji su vršili racije.

Uhapšeno je 14 zvaničnika Katalonije nakon insistiranja regionalnih vlasti da 1. oktobra održe referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju Madrida i odluci Ustavnog suda. Saopšteno je i da je policija zaplenila nešto manje od deset miliona glasačkih listića.

Vodeći listovi "Pais" i "Mundo" ocenjuju da je Madrid zadao veliki udarac organizaciji glasanja. Među uhapšenima je i Žozep Marija Hove, potpredsednik regionalne katalonske vlade.

Visoki sud Katalonije je saopštio da su on i drugi visoki zvaničnici uhapšeni na osnovu istrage koja je počela još u februaru. Neimenovani izvor iz suda tvrdi da im se na teret stavlja da su ukrali i za potrebe separatista zloupotrebili poverljive podatke o španskim građanima.

"Španska vlada je postala sramota za demokratiju. Nećemo se vraćati u mračna vremena", rekao je šef katalonske vlade Karles Pudždemon.

DW podseća da je on juče optužio Madrid da uvodi de fakto vanredno stanje kako bi sprečio održavanje referenduma.

Prema izveštajima medija, na protestima su se pojavile prve naznake nasilja nakon što su nedeljama demonstracije bile masovne, ali mirne. Nepoznati počinioci su ciglom oštetili vrata prostorija katalonskih Socijalista, koji su protiv otcepljenja od Španije.

DW navodi da je protesta za nezavisnost Katalonije bilo u drugim gradovima regiona, kao i u Madridu.

"Ovde smo više zbog ponosa nego zbog nezavisnosti. Ako ne dobijemo nezavisnost danas, dobićemo sutra ili prekosutra", rekao je 23-godišnji Mark iz Barselone.

Stručnjak za Španiju iz berlinske Fondacije za nauku i politiku Ginter Majhold izjavio je da se "naravno, mogu oduzeti izborni listići, mogu se zatvoriti gradonačelnici koji učestvuju u referendumu, ali regionalna vlada neće odustati i posle nekog vremena ponovo će planirati referendum". On je za radio "Dojčlandfunk" rekao da "Španija ulazi u konstelaciju u kojoj su rešenja pregovorima sve manje verovatna" iako samo ona mogu da pomognu.

Majhold podseća da prema španskom Ustavu vlasti u Madridu mogu obavezati regionalne vlasti da sprovode određene odluke i tako ukinuti svaku autonomiju. To su, ocenjuje Majhold, povoljni uslovi za cvetanje katalonskog nacionalizma.

"U katalonskoj vladi su spojene razne radikalne snage koje pokušavaju da politički prisvoje i iskoriste ovaj nacionalizam. Ponašanje španskog premijera Rahoja im ide u prilog jer on ne daje ni naznaku da želi da pregovara. Na posletku Katalonija ima određene argumente, recimo u pogledu finansijskog uređenja gde je susedna Baskija mnogo bolje tretirana", navodi nemački stručnjak.

DW navodi da ankete pokazuju da su Katalonci žestoko podeljeni po pitanju nezavisnosti, ali da ubedljiva većina želi da se referendum održi. Prema anketi iz jula, 49,4 odsto Katalonaca je protiv nezavisnosti, a 41,1 za nezavisnost. Centralne vlasti u Madridu ukazuju da Ustav ne predviđa mogućnost otcepljenja i da samo centralna Vlada ima pravo da raspisuje referendume.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track