OVO NISTE ZNALI O LEGIJI STRANACA: Puno se pije, malo plaća i teško upada
Foto: Ap 14 Jul 2013

OVO NISTE ZNALI O LEGIJI STRANACA: Puno se pije, malo plaća i teško upada

Planeta -

Legija stranaca je od svog osnivanja fascinirala i zvučala kao moćna vojska kojoj se pridružuju samo najodvažniji.

Ali, bez obzira koliko znaju o njoj, mnogi ne znaju ove činjenice:

1. Legionarima se usađuje stav 'borba do smrti' te predaja nije opcija

U aprilu 1863. godine, u borbi između francuske Legije stranaca i meksičke vojske, legionari su pokazali koliko su tačno odvažni i sposobni. Iako ih je bilo samo 65, legionari su se borili protiv tri hiljade vojnika u bici kod Kamarona.

Uprkos skoro nikakvim šansama, mala patrola legionara meksičkoj vojsci je nanela velike gubitke, celo vreme odbijajući da se preda. I ne samo to, nego su oni više puta pitali Meksikance da li oni nameravaju sa se predaju.

Na kraju su petorica muškaraca sposobnih za borbu ostala zarobljena na imanju gde su se branili bajonetima do poslednjeg daha. Kad su se predali, Meksikanci nisu mogli da veruju da su se borili protiv te šačice muškaraca, o čemu svedoči izjava jednog od oficira: "Ovo nisu muškarci! To su demoni!"

Ta bitka se obeležava i danas, a drvena ruka njihovog ubijenog kapetana Danjoua i dalje je najvrednija stvar u muzeju legionara u Obanju.

2. Ranjeni legionari automatski dobijaju francusko državljanstvo

Iako vojske legionara dolaze iz 138 različitih država, svi mogu postati francuski državljani. Naime, nakon časnog služenja barem tri godine, mogu predati zahtev za državljanstvo, a ukoliko su ranjeni na frontu, mogu dobiti državljanstvo putem odredbe 'Francuz po prolivenoj krvi', što je francuska vlada počela da dozvoljava 1999. godine.

3. Više od 35 hiljada stranaca ubijeno je u akcijama dok su služili Legiji

Tokom istorije se na francusku Legiju stranaca - i njihove borce - gledalo kao na potrošnu robu. Stranci koji su se pridruživali (i dalje to čine), prihvatali su mogućnost smrti u dalekoj zemlji u zamenu za novi život sa nekim smislom.

Međutim, besmisleno žrtvovanje s vremenom je postala svojevrsna vrlina koju nema potrebe ni pokušavati razumeti.

Najbolje je to objasnio stari legionar Vilijam Langeviše: "Vreme nije bitno. Mi smo zvezdana prašina. Nismo ništa. Bez obzira umrete li s 15 ili 79 godina, za holjadu godina to će biti potpuno nebitno. Dakle, od*ebite sa svojim brigama o ratu".

4. Legija je nekada prihvatala sve - pogotovu kriminalce i neprilagođene - bez ikakvih dodatnih pitanja, ali danas prolaze kroz test izbora

Od osnivanja, 1831. godine, Legija je postala utočište za sve s problematičnom prošlošću. Muškarci s policijskim dosijeima ili dezerteri iz drugih vojski mogli su da dođu i pridruže se, a da ih niko ništa ne pita.

Dobili bi novi identitet i mogli su da započnu novi život, i da imaju potpuno čist početak.

No, iako i dalje primaju dezertere i osobe optužene za manje prekršaje, više im se nije tako lako pridružiti kao nekada. Prilikom regrutacije, muškarci moraju da prođu psihička, fizička i intelektualna testiranja, pre nego počnu s ikakvim treningom.

Kasnije se proverava kolika je njihova motivacija, kako bi ispali oni koji nemaju volju da uspeju u vojsci. Iako danas nije obavezno da čovek beži od svoje istorije u trenutku kad odluči da se pridruži Legiji, svi novi legionari gube stari identitet i dobijaju novi, koji moraju da zadrže najmanje godinu dana tokom služenja vojske.

"Legionari počinju novi život kad se pridruže. Svakome od njih dozvoljeno je da njihova prošlost ostane tajna", objasnio je kapetan Majkl.

5. Plata, naknade i dodaci su užasni

Prilikom regrutovanja za legionare bi komotno mogla da važi ona krilatica američkih marinaca 'Ne obećavamo vam vrt pun ruža'.

Naime, plata je užasna, kao i ostale naknade i dodaci, ali čini se da to nikome ne smeta, piše Biznis Insajder.

Uprkos obećanju vrlo grubog života i mogućnosti slanja u borbe bilo gde na svetu, i dalje se hiljade muškaraca prijavljuju svake godine. Legionari mogu očekivati ​​da će biti poslati da čuvaju neka područja ili da biti bačeni na prve borbene linije.

Početna plata im je oko 1450 dolara, a povišica nema prvih nekoliko godina. A da je reč o maloj svoti dovoljno govori poređenje s najnižom platom američkog vojnika, koja iznosi 1546 dolara, a koja automatski prelazi na 1733 dolara nakon šest meseci.

Jedini veliki bonus u Legiji mogu naći ljubitelji pića, jer uvek ima više nego dovoljno alkohola. Čak i u ratnim zonama, legionari piju u slobodno vreme i bije ih glas da mogu da popiju toliko da bi posramili i neke 'poštene alkoholičare'.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 29. EPIZODA: Neverovatno! I Porše ima vatrenu lasicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track