BIVŠI KATALONSKI LIDER Madrid potpuno izgubio kontrolu
Foto: Reuters

Referendum u ŠPANIJI

BIVŠI KATALONSKI LIDER Madrid potpuno izgubio kontrolu

Planeta -

BARSELONA - Bivši katalonski lider Artur Mas izjavio je da je policijsko nasilje tokom referendum u Barseloni dokaz da je španska država potpuno izgubila kontrolu.

“Mislim da je patetično, dramatično i neprihvatljivo. Demokratska država u 21. veku ne može da dozvoli policiji da nasilno postupaju prema građanima koji su izašli da glasaju i odluče o budućnosti zemlje”, naveo je Mas.

Prethodni lider te španske provincije Artur Mas organizovao je 2014. godine neobavezujući referendum na kojem je oko 80 odsto izašlih glasalo za otcepljenje od Španije.

Tokom referendumskog dana u Kataloniji, policija pod kontrolom Madrida je pokušala da spreči održavanje izjašnjavanja, zbog čega su izbili neredi u kojima je više od 800 osoba povređeno.

Španska policija zaplenila je kutije i glasačke listiće na biračkim mestima, upotrebila je i gumene metke protiv demonstranata ispred biračkih mesta i na ulicama Barselone.

Sukobi između policije i birača izbili su na nekoliko biračkih mesta, ali i ispred samih birališta, a policija je u nekim slučajevima nemilosrdno pokušavala da rastera građane.

foto: EPA

Policajci su ispalili metke pokušavajući da udalje demonstrante koji su hteli da spreče da policijska vozila sa zaplenjenim glasačkim materijalom da se udalje od biračkog mesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije je potvrdilo da su nacionalna policija i civilna garda počele da plene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji.

Katalonski lider Karles Pućdemon je u nedelju izjavio je da je španska nacionalna policija upotrebila "neopravdano nasilje" protiv ljudi u Barseloni, koji su želeli da glasaju na referendumu o nezavisnosti, koji je zabranio Madrid.

foto: EPA

Katalonska vlada osudila je postupke policije nazivajući ih "represijom" i pozvala predstavnika španske vlade za Kataloniju Enrika Milja, koji je konstatovao da bezbednosne snage postupaju "profesionalno" kako bi primenile sudsku odluku o zatvaranju birališta u Kataloniji, da podnese ostavku zbog toga.

Kako je tekao referendumski dan pročitajte u posebnoj vesti.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je u televizijskom obraćanju da u Kataloniji u nedelju nije održan nikakav referendum. dok je španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je da je nasilje u Kataloniji bilo "za žaljenje i neprijatno, ali srazmerno".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track