AMERIKA PROTIV REZOLUCIJE UN O ZABRANI SMRTNE KAZNE ZA HOMOSEKSUALCE: Još 13 zemalja dele isti stav
Foto: Fonet/AP

ljudska prava

AMERIKA PROTIV REZOLUCIJE UN O ZABRANI SMRTNE KAZNE ZA HOMOSEKSUALCE: Još 13 zemalja dele isti stav

Planeta -

SAD je samo jedna od 13 država koje su glasale protiv UN-ove rezolucije koja osuđuje određivanje smrtne kazne homoseksualnim osobama. Iako je rezolucija uspešno izglasana, SAD se pridružio Saudijskoj Arabiji, Iraku i Kini u glasanju protiv nje. Rezolucija UN-ovog Saveta za ljudska prava osudila je određivanje smrtne kazne kao sankcije za ponašanja kao što su krivoverstvo, bogohuljenje, preljuba i dobrovoljni istopolni odnosi.

Rezolucija je takođe napala određivanje smrtne kazne osobama s poteškoćama u razvoju, maloletnicima i trudnicama a istakla ozbiljnu zabrinutost da se smrtna kazna zbog preljube u većini slučajeva izriče ženama.

SAD je podržala dva ruska predloga izmene rezolucije koji navode da smrtna kazna "nije nužno kršenje ljudskih prava" i da nije oblik mučenja, "iako u nekim slučajevima može dovesti do mučenja". SAD je takođe dao potporu amandmanu Saudijske Arabije koja je navela da svaka država ima pravo da odredi vlastite zakone i kazne.

Uprkos glasovima protiv, nova rezolucija usvojena je sa 47 glasova za. Trenutno šest država određuje smrtne kazne homoseksualnim osobama: Iran, Saudijska Arabija, Sudan, Jemen, Nigerija i Somalija. Taj broj se povećava na osam ako ubrojimo teritorije koje kontroliše ID u Iraku i Siriji. U još pet država smrtna kazna za gej osobe nije dozvoljena zakonom, ali se u praksi izvršava. Direktor međunarodne LGBTI udruge (ILGA) Renato Sabadini izjavio je: "Nepodnošljivo je znati da stotine miliona ljudi žive u državama u kojima bi mogle da umru zbog toga što nekoga vole". Portparolka američkog Stej dipartmenta Heter Nauert izjavila je da se SAD protivi smrtnoj kazni za homoseksualce, bogohuljenje, preljubu i krivoverstvo, ali glasali su protiv rezolucije jer je ona blizu "osuđivanju smrtne kazne u svakoj situaciji i poziva na njeno opšte ukidanje".

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track