NOVI UDARAC ŠPANSKE VLADE NA KATALONCE: Olakšavaju firmama da odu iz Katalonije
Foto: EPA

PREPUCAVANJE

NOVI UDARAC ŠPANSKE VLADE NA KATALONCE: Olakšavaju firmama da odu iz Katalonije

Planeta -

Španska vlada doneće u petak dekret kojim će olakšati kompanijama da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju van Katalonije, tvrde neimenovani izvori. To bi, kako prenosi Rojters, moglo da zada ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije koja želi nezavisnost.

Dobro upućen izvor navodi da je novi dekret po meri "Kašebanke", jer bi joj omogućio izmenu pravnih i poreskih odredbi bez sastanka akcionara, kao što predviđa njen statut.

Peta najveća španska banka "Sabadelj" odlučila je danas da prebaci svoju bazu tako što će se registrovati u istočnom gradu Alikanteu, ali sedište u fizičkom smislu ostati u Barseloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Katalonski kreditor, drugi po veličini u toj severoistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih akcija usled intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna vlada saopštila je da bi mogla da proglasi nezavisnost već u ponedeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu kakva nije zabeležena decenijama. Katalonija čini petinu španske privrede.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja