PARTIJA PREMIJERKE ŠKOTSKE PORUČILA ŠPANSKIM VLASTIMA: Ispoštujte rezultat referenduma u Kataloniji
Nikol Sturdžon, Foto: AP

oglasili se škotski separatisti

PARTIJA PREMIJERKE ŠKOTSKE PORUČILA ŠPANSKIM VLASTIMA: Ispoštujte rezultat referenduma u Kataloniji

Planeta -

Škotska narodna partija (SNP) pozvala je danas Španiju da poštuje rezultate zabranjenog referenduma održanog u Kataloniji na kome je velika većina izašlih glasala za nezavisnost tog regiona od Španije.

Poziv je sadržan u predlogu usvojenom danas jednoglasno na godišnjem Kongresu škotskog SNP-a premijerke Nikole Sturdžon.

"Kongres poziva špansku vladu da poštuje masovno glasanje za 'da' na katalonskom referendumu kao izraz demokratske volje katalonskog naroda", navodi se u tekstu škotske separatističke partije. Katalonski separatisti uživaju veliku podršku u Škotskoj, tri godine posle neuspeha referenduma o nezavisnosti te britanske teritorije.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije, održanom 1. oktobra uprkos zabrani španske vlade i Ustavnog suda, opcija za nezavisnost je odnela ubedljivu pobedu. Za nezavisnost izjasnilo 90,18 odsto birača, ali je izlaznost bila svega 43,03 odsto.

Španija je zapala u krizu od održavanja katalonskog referenduma, koji je španski sud zabranio i koji ne priznaju centralne vlastiu Madridu, dok katalonski separatisti smatraju da su pobedili. Izborni dan obeležen je policijskim nasiljem koje je šokiralo javno mnjenje.

Situacija je posebno napeta danas pošto katalonski predsednik Karles Puđdemon planira da se sutra obrati regionalnom parlamentu u okviru debate o trenutnoj političkoj situaciji. Neki separatistički političari tvrde da će biti proglašena nezavisnost iako se dosta poslanika slaže da bi bila reč samo o "simboličnom gestu".

(Kurir.rs/Beta)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track