GRADONAČELNICA BARSELONE ŠOKIRALA SUNARODNIKE: Njen stav o nezavisnosti Katalonije je neočekivan!
Foto: Reuters

neočekivano

GRADONAČELNICA BARSELONE ŠOKIRALA SUNARODNIKE: Njen stav o nezavisnosti Katalonije je neočekivan!

Planeta -

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je danas lidera Katalonije Karlesa Puđdemona da odustane od namere da jednostrano proglasi nezavisnost tog španskog regiona.

Ona je, istovremeno, apelovala na španskog premijera Marijana Rahona da učini sve kako bi se smanjile napetosti i rešila "najozbiljnija ustavna kriza od uspostavljanja demokratije u Španiji".

Rezultati referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra "ne mogu da budu odobrenje za proglašenje nezavisnosti, već stvaraju mogućnost za otvaranje dijaloga i međunarodno posredovanje", rekla je ona, prenosi AFP.

Kolau je, međutim, kao "glavnog krivca" za krizu označila centralnu vladu u Madridu.

Ona je od španskog premijera Marijana Rahoja zatražila da izbegne eskalaciju dalje krize pribegavanjem ustavnoj klauzuli koja bi omogućila centralnim vlastima da preuzmu kontrolu nad regionom, prenosi AP.

"Ne donosite odluku koja bi uništila prostor za razgovor i posredovanje. To je najhrabrija stvar koju možete da uradite sad", rekla je Kolau u javnom obraćanju Rahoju i Puđdemonu.

Predsednik Katalonije Karles Puđdemon planira da se u utorak uveče obrati katalonskom parlamentu na sednici za koju neki kažu da je zamišljena kao prilika za proglašenje nezavisnosti tog severoistočnog regiona od 7,5 miliona ljudi, premda neki tvrde da će sednica biti samo simbolična.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track