KIM DŽONG-UN OBEĆAVA: Severna Koreja će postati raj za turiste!
Foto: YT Printscreen

Ali ima jedna caka

KIM DŽONG-UN OBEĆAVA: Severna Koreja će postati raj za turiste!

Planeta -

Ukoliko se želje severnokorejskog predsednika Kima Džonga-una budu obistinile, lučki grad Vonsan u toj zemlji uskoro će postati turistička Meka.

U razvoj centra turističke zone, koja će se prostirati na oko 390 kvadratnih kilometara, biće uloženo oko 197 miliona dolara, dok će predsednik za izgradnju robnih kuća izdvojiti 3.7 miliona dolara. Kim Džong-un planira da u svom rodnom mestu sagradi i terene za golf, koji će koštati 123 miliona dolara. Ipak, ovi planovi dolaze sa 'cakom': navedeno područje će takođe biti korišćeno za lansiranje balističkih projektila.

"Odluka Kima Džonga-una da lansira balističke rakete sa područja koje želi ekonomski da razvije možda deluje suludo, ali to je način na koji on vodi zemlju", rekao je stručnjak za Severnu Koreju sa Univerziteta Kjungam u Južnoj Koreji. Vonsan ima poseban značaj u srcima Severnokorejanaca, s obzirom na to a je reč o mestu na kojem je osnivač nacije Kim Il-Sung 1945. godine sleteo sa sovjetskim trupama, pre nego što je preuzeo kontrolu nad državom.

"Kim Džong-un ima snažne političke razloge da razvije Vonsan", rekao je drugi istraživač, koji je iz Severne Koreje prebegao u Južnu Koreju. Uprkos oštrim sankcijama UN-a Severnoj Koreji, turistička grana u ovoj zemlji nije pretrpela nikakvu štetu.

(Kurir.rs/cnbc.com)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track