RAHOJ POSTAVIO ULTIMATUM KATALONCIMA: Imate 5 dana da odgovorite da li ste proglasili nezavisnost ili ne
Foto: EPA

MADRID nema vremena za šale

RAHOJ POSTAVIO ULTIMATUM KATALONCIMA: Imate 5 dana da odgovorite da li ste proglasili nezavisnost ili ne

Planeta -

Zvanični Madrid je na sednici parlamenta upitao Kataloniju da pojasni da li je proglasila nezavisnost ili ne.

Premijer Španije Marijano Rahoj je rekao da je španska vlada zvanično upitala Kataloniju da li je proglasila nezavisnost, nakon govora katalonskog lidera Karlesa Puđdemona u utorak.

Kako je pojasnio Havijer Garsija Albiol, član Rahojeve Narodne partije, Puđdemon ima "rok od pet dana da odgovori na pitanje španske vlade".

"Veoma je važno da se ova situacija u Kataloniji završi - insistirao je Rahoj i rekao Puđdemonu da se "vrati zakonu kako bi se završila nesigurnost".

Rahoj je precizirao da je zahtev upućen u skladu sa članom 155 Ustava, što je procedura koja dozvoljava suspendovanje autonomije nekog regiona.

foto: EPA

"Ovim pozivom, pre bilo kojih mera koje vlada može da usvoji prema članu 155 našeg Ustava nastoji se da se građanima ponudi jasnoća i sigurnost koju zahteva pitanje od ovakvog značaja", rekao je Rahoj.

On u svom govoru nije spominjao nikakve pregovore ni dijalog sa Katalonijom. Ukazao je na to da će od odgovora Katalonije zavisiti dalji događaji.

Ranije je saopšteno da španska vlada razmatra sve opcije, a jedna od njih je i pokretanje člana 155, koji podrazumeva potpuno ukidanje autonomije regionu koji je proglasio nezavisnost.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track