AMERIČKA AMBASADORKA U UN: Rusko mešanje u izbore je čin rata!
Foto: Profimedia

Opasna izjava

AMERIČKA AMBASADORKA U UN: Rusko mešanje u izbore je čin rata!

Planeta -

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli danas je rusko mešanje u američke predsedničke izbore nazvala "ratom" i tako napravila otklon od predsednika Donalda Trampa koji relativizuje ruski uticaj na američku politiku.

Hejli je na konferenciji čiji je domaćin Institut Džordž V. Buš napala ruske pokušaje da "poseju haos" na izborima širom sveta.

"Rusi se, bog ih blagoslovio, pitaju 'zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije'. Pa, ne mešajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kada se zemlja meša u izbore u drugoj zemlji to je rat", navela je Hejli.

Njene izjave su podržali bivši vladini zvaničnici iz obe partije i bivši predsednk Džordž Buš mlađi.

"Amerika je iskusila neprekidne pokušaje neprijateljske sile da hrani i iskoristi podele u našoj zemlji. Ruska vlada je od okretanja Amerikanaca jednih protiv drugih napravila projekat", izjavio je Buš.

On je rekao da "strane agresije, uključujući sajbernapade, dezinformacije i finansijski uticaj, nikada ne treba da budu umanjivane ili tolerisane".

Izjave su date u trenutku kada federalni zvaničnici vode istragu o ruskom mešanju u izbore i mogućom saradnjom sa ljudima iz Trampove kampanje.

(Kurir.rs/Beta/AP)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track