CRNA SMRT: Kuga u Madagaskaru ubila skoro 100 ljudi, epidemija se proširrila i na gradove
Foto: Profimedia

OPASNA ZARAZNA BOLEST

CRNA SMRT: Kuga u Madagaskaru ubila skoro 100 ljudi, epidemija se proširrila i na gradove

Planeta -

Broj umrlih od kuge na Madagaskaru porastao je na 94, a broj još nepotvrđenih obolelih je porastao na više od 1.100, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Direktor centra za hitne zdravstvene slučajeve u Africi pri SZO Ibrahima Sose Fal rekao je novinarima u Ženevi da je od 1.153 slučajeva za koje se sumnja da su oboleli od kuge, njih 300 laboratorijski potvrđeno.

On je istakao da je SZO poslala 1,3 miliona doza antibiotika na Madagaskar, što je dovoljno da se leči 5.000 pacijenata i da se zaštiti još 100.000 koju su možda bili izloženi ovoj zaraznoj bolesti.

foto: EPA

"U veoma smo aktivnoj fazi ove epidemije. Očekujemo još veći broj slučajeva. Moramo da ostanemo oprezni", rekao je Fal.

Ova bolest na Madagaskaru se vodi kao endemska, a njeno izbijanje u toj ostrvskoj državi se događa skoro svake godine još od 1980, najčešće u periodu između septembra i aprila.

Aktuelna epidemija, kako se navodi, nije uobičajena jer je pogodila gradske oblasti, a posebno prestonicu Antananarivo što je povećalo rizik od prenošenja i izazvalo paniku u populaciji.

Bakterija kuge se prenosi sa glodara na čoveka, a bolesnik sa plucnim oblikom kuge može zarazu da širi vazduhom. Nelečeni oblik plućne kuge mogao bi da se završi smrću u roku od 72 sata, što se najčešće i dogodi.

Većina obolelih na Madagaskaru konstatovan je plućni oblik kuge, ali postoji i tzv. bubonska kuga koja je manje opasna, međutim i ona ako je nepravilno lečena završava smrću svakog drugog bolesnika, navodi agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track