ŠOKANTNO: Saradnik Edija Rame blizak s mafijom
Foto: Reuters

MRAČNA PROŠLOST ALBANSKOG MINISTRA

ŠOKANTNO: Saradnik Edija Rame blizak s mafijom

Planeta -

Saimir Tahiri, doskorašnji prvi policajac Albanije, moraće odmah da se odrekne funkcije nacionalnog koordinatora u Socijalističkoj partiji (SP) premijera Edija Rame i visokog položaja u skupštini Tirane.

Kako ”Kurir” saznaje, ukinut mu je već službeni telefon, a on sam se nalazi u svojevrsnom karantinu.

Rama se u potpunosti distancirao od njega izjavivši da SP u ”svojim pravim redovima neće trpeti nipošto krivo drvo”.

Prethodno su albanski tužioci tražili od parlamenta da ukine imunitet ovom poslaniku kako bi mogli da ga ispitaju povodom optužbio o korupciji i trgovini drogom, sapštilo je tužilaštvo. Očekuje se i hapšenje Tahirija.

foto: Profimedia

”Rečeno mu je da mora da izađe sa saopštenjem kojim se odriče funkcija bez pogovora. Nepobitno je utvrđeno da je Tahiri 2014. četiri puta (08.08.2014; 16.08.2014; 29.08.2014; 30.08.2014) odlazio inkognito u firmu Armana Habilaja, brata uhapšenog Moisi Habilaja, gde je rođake optužene za trgovinu drogom ubeđivao da bez bojazni mogu da vrše kriminalne aktivnosti i u tom cilju s njima razrađivao detalje.

Rama je hteo u potpunosti da ga se reši odavno, čemu se žestoko protivilo jako desno krilo u premijerovoj SP”, potvrđeno je za ”Kurir” u Tirani. Tahiri se optužuje da je sa drugim visokim policijskim zvaničnicima prikrivao dokaze o gajenju velikih količina marihuane u Albaniji i štitio transport droge u druge zemlje. Sve aktivnosti bile su zasnovane na saradnji kriminalne grupe, u kojoj su bili i njegovi rođaci, sa državnim policijskim strukturama, od čega je Tahiri imao najveću novčanu korist.

Tahirijev rođak Moisi Habilaj iz Valone uhapšen je od strane italijanske policije u sklopu operacije u kojoj su zaplenjene droge u vrednosti od 20 miliona evra.

Bivši ministar policije Albanije (2013-2017) glumio je, inače, vešto borca protiv organizovanog kriminaliteta. Pre tri godine ovaj pravnik, koji je bio i član Komiteta za pravne poslove, državnu upravu i ljudska prava, u Beogradu je tvrdio, na forumu ministara unutrašnjih poslova i pravde "EU-Zapadni Balkan", da „države u regionu moraju da sarađuju bolje od kriminalaca koji se brzo prilagođavaju novonastaloj situaciji, kako bi bile uspešnije u borbi protiv svih vrsta kriminala“.

„Kriminalci sarađuju mnogo brže nego zemlje, kod njih nema protkola nema biroktratije. Treba da se ubrzamo i da budemo mnogo brži od njih, i to je naš cilj”, insistirao je Tahiri.

Iznevši tvrdnje da mu kriminalci zbog ”čvrstih stavova” prete smrću, kao i da je ugrožena njegova prodica, doneta je odluka pre dve godine da Tahirija obezbeđuju pripadnici specijalne policijske jedinice ”Rene”, čije će se eventalno znanje o počinjenim krivičnim delima takođe naći pod lupom pravosudnih organa.

(kurir.rs/B.Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track