(FOTO) ONI SU 7 VELIČANSTVENIH U KINI: Evo ko će vladati ovom zemljom narednih 5 godina
Foto: AP

raspored snaga

(FOTO) ONI SU 7 VELIČANSTVENIH U KINI: Evo ko će vladati ovom zemljom narednih 5 godina

Planeta -

Na krovu političke piramide najmnogoljudnije zemlje na svetu sedi sedam ljudi. Svi su članovi Stalnog komiteta Politbiroa vladjuće komunističke partije (PBSC), najvišeg tela u kineskom jednopartijskom sistemu.

U brojkama, kineska komunistička partija izgleda ovako: jedan lider, sedam članova Stalnog komiteta Politbiroa (gde se dodnose najvažnije odluke), 25 članova Politbiroa, 205 članova centralnog komiteta i 2.300 delegata. Zanimljivo je da Komunistička partija Kine ima toliko članova - čak 90 miliona, da ukoliko bi bila država, bila bi 16. najnaseljenija zemlja na svetu, piše američki CNN.

Za mesto među "sedam veličanstvenih" konkuriše nekoliko uticajnih stranačkih funkcionera. Pored Si Đipinga, aktuelnog predsedsednika i Li Kećanga, premijera Kine, koji su viđeni kao sigurni članovi, za preostalih pet mesta konkurišu:

Čen Min'er

Politička zvezda u usponu, deo je takozvane Džeđang nove vojske, grupe Si Đinpingovih štićenika iz vremena kada je sadašnji predsednik u istočnoj provinciji Džeđang početkom 2000. Zajedno su radili u provinciji godinama, a neki čak smatraju da bi u bliskoj budućnosti mogao da zauzme mesto premijera. Trenutno nije deo ni Politbiroa, a njegov eventualni ulazak u Stalni komitet smatra se učvršćivanjem vlasti i moći Si Đinpinga.

Čen Min'er, foto: AP

Han Zeng

Hang Zeng je pravi politički "survajver". Preživeo je nekoliko različitih šefova ili različitih frakcija, a trenutno je šef partije u Šangaju. Uprkos tome što je često na listi članova tzv. Šangajske klike, na čelu sa bivšim predsednikom Đijang Ceminom, čini se da je u kratkom periodu od sedam meseci koliko su radili zajedno, osvojio poverenje Sija. Povremeno se pominjao kao potencijalni premijer, ali gotovo sigurno će postati član Komiteta.

Han Zeng, foto: EPA

Hu Čunhua

Smatra se propadnikom frakcije bivšeg predsednika Hu Đintaa. Hu (54) je bio jedan od najmlađih političkih lidera u provinciji, a u jednom trenutku šuškalo se da bi mogao da bude Si Đipingov naslednik u narednoj deceniji. Njegova moć počela je da bledi baš po Sijem, ali možda i dalje ima dovoljno političkog kapitala da se dokopa najvišeg partijskog ešalona.

Hu Čunhua, foto: EPA

Li Zansu

Si Đinpingova desna ruka zauzima mesto koje se često poredi sa mestom šefa osoblja u Beloj kući. Sa aktulenim predsednikom poznaje se iz vremena kada su obojica bili mladi funkcioneri stranke početkom osamdesetig godina. Si je svog višedecenijskog kolegu, nakon višegodišnjeg rada u provinciji, doveo na mesto na kojem se sada nalazi 2012. kada je preuzeo vlast. Uglavnom nije u cnetru medijske pažnje, mada je prošlog leta bio, nakon što je "Saut Čajna morning post" objavio da on i njegova porodica raspolažu velikim bogatstvom uz insinuaciju da su ga stekli korupcijom. Novine su povukle priču, a mnogi sumnjaju da je to uarđeno zbog političkog pritiska.

Li Zansu, foto: Reuters

Vang Huning

Njegova dugovečnost pripisuje se činjenici da se smatra glavnim strategom Džongnanhaija, kineskog pandana Beloj kući. Služio je kod tri predsednika (Đijang Cemin, Hu Đintao i sad Si Đinping). Kao šef partijskog tink tanka uglavnom radi daleko od javnosti, mada je nekoliko puta viđen u pratnji aktulenog predsednika na važnim prekookeanskim sastancima. Školovan je u oblasti politike, po zvanju je profesor, a nekoliko godina proveo je i u SAD.

Vang Huning, foto: Reuters

Vang Jang

Kineski vicepremijer često se smatra reformatorom. Nakon što je godinama radio u administraciji dva kineska premijera koji su smatrani reformatorima, Vang je počeo da se penje ka političkom vrhu u vreme Hu Đintaoa (bivšeg predsednika Kine i generalnog sekretara komunističke partije). Zauzimao je visoke pozicije u gradu Čungking i pokrajini Guangdung. Od kada je postao deo sadašnjeg kabineta, učestvovao je u nekoliko pregovora između Kine i SAD o trgovini. Smatra se da je i dalje blizak Huu. Bio je kandidat za člana Stalnog komiteta i 2012.

Vang Jang, foto: Reuters

Zao Leji

Ovaj moćni političar ispod je radara javnosti, a nalazi se na čelu dela stranke koji je zadužen za oraganizaciju. Leji je zadužen za kadrovska pitanja, nadgleda zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje većine kineskih zvaničnika (koji su ujedno i članovi partije). Rođen je u udaljenoj pokrajini Đinghaj, gde je proveo prvih 30 godina života, a u Peking se preselio kada je napredovao u partiji.

Zao Leji, foto: Reuters

Vang Kišan

Kineski neustrašiv borac protiv korupcije dugo se smatra jednim od najodanijih ljudi Si Đipinga. Kišan (69) i njegov tim tokom poslednjih nekoliko godina izveli su pred lice pravde više od milion zvaničnika, uključujući i ona na višim pozicijama, koji su smatrani Si Đipingovim rivalima. Bivši vicepremijer i gradonačelnik Pekinga takođe je poznat i kao stručnjak za ekonomiju i finansije u industriji.

Uprkos bliskosti sa najmoćnijim čovekom Kine, njegov ostanak u Stalnom komitetu je neizvestan zbog pratijskog pravila da članovi Komiteta ne mogu biti stariji od 68 godina. Kišana i njegovu porodicu prate optužbe za ozbiljnu korupciju koje je u javnost izneo tajkun Guo Vengui, koji se trenutno nalazi u dobrovoljnom izgnanstvu u Njujorku.

Uprkos preprekama, mnogi smatraju da će Si Điping naći način da Kišanu obezbedi mesto u Stalnom komitetu.

Vang Kišan, foto: Reuters

(Kurir.rs/Blic/M.B.)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja