REFERENDUM U LOMBARDIJI I VENETU: Većina građana glasala za veću autonomiju
Foto: Fonet/AP

bogate regije severa italije

REFERENDUM U LOMBARDIJI I VENETU: Većina građana glasala za veću autonomiju

Planeta -

MILANO - Lideri dve bogate italijanske regije Lombardije i Veneta proglasili su pobedu na referendumima održanim u nedelju navodeći da je većina građana glasala za veću autonomiju tih regija.

Prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum zaokružili su "da", prenosi Rojters.

Kako navodi AFP, procenjuje se da je izlaznost u Venetu bila između 57 i 61 odsto, a oko 40 odsto u Lombardiji.

AFP prenosi da su zabeleženi i hakerski napadi koji su odložili objavljivanje konačniih rezultata.

Predsednik Veneta Luka Zaja rekao je juče u San Vendemijanu da se "upravo piše nova stranica istorije", prenosi AP.

Istovremeno, predsednik Lombardije Roberto Maroni rekao je, nakon što je glasao, da referendum predstavlja "istorijsku priliku" da dva lidera zatraže "veće nadležnosti i resurse".

Oba lidera, koji su iz redova Lige za sever, nastojala su da na glasanju izdejstvuju ubedljivu pobedu glasova u korist veće autonomije kako bi stekli politički uticaj u pregovorima s Rimom s tim u vezi.

Veneto i Lombardija su organizovali savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali su odbili bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

Kako je ranije objavljeno, u slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Maroni je uoči glasanja više puta rekao da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada", dok je Zaja naveo da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom - pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

U međuvremenu, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u trenutku kada se Španija bori s katalonskom krizom, a Lombardija i Veneto održavaju referendume o većoj autonomiji, ali je rekao da su referendumi u Italiji legitimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track